Трибина “Примена Закона о употреби знаковног језика у локалној самоуправи” одржана је данас у Плавој сали Скупштине Града Новог Сада. Закон о употреби знаковног језика усвојен је априла 2015. године, а презентације овог Закона организују се по локалним самоуправама и јавним установама, како би се запослени у јавном сектору што боље упознали са њим. 26-06-17-1

Учеснике трибине данас је поздравио председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић, који је подсетио да је Скупштине града две године пре усвајања Закона, увела превођење седница новосадског парламента на знаковни језик.

– Нови Сад је прва локална самоуправа чија је Скуштина увела превођење на знаковни језик и са тим можемо да будемо поносни, јер је то урађено 2013. године, две године пре усвајања Закона о употреби знаковног језика – истакао је председник Скупштине града Здравко Јелушић, додајући да на тај начин грађани и грађанке могу да виде и чују шта њихови представници у Скупштини имају да кажу и да на основу тога доносе суд.

Он је казао да је на свакој локалној самуправи да се потруди да сваки човек живи живот достојан човек.

– Нови Сад жели да сви грађани и грађанке имају равноправан статус и овај данашњи скуп је потврда тога, колико нам је битно да сви становници, све особе које живе у Новом Саду, могу да живе на равноправан начин – поручио је Јелушић. 26-06-17-2

Председница Савеза глувих и наглувих Србије Сузана Маслаћ Матовић објаснила је да су на промоције Закона о употреби знаковног језика позване све јавне службе чији запослени долазе у свакодневни контакт са глувим особама у оквиру својих послова.

– Сви они ће имати прилике да чују детаље везане за Закон о употреби знаковног језика, али и да глуве особе буде упознате са својим правима проистеклим из Закона – рекал је Маслаћ Матовић. 26-06-17-3

Она је поручила да Град Нови Сад има континуирану сарадњу са органзацијама глувих и наглувих, такође подсетивши на увођење превођења седница Скупштине града на знаковни језик. Она је оценила да се Закон спорије примењује него што су очекивали, али и да је уочљиво да његова примена иде на боље, те подвукла улогу медија у остваривању права.

Поред представника Савеза глувих и наглувих Србије, учесницима трибине су се обратили и представници Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, које пружа подршку у организовању трибина.