Војним обвезницима, који су добровољно одслужили војни рок, данас су на свечаности у Дому војске Србије додељене Значке и Захвалнице отаџбине, војна признања која се додељују војницима након одслужења војног рока за допринос заштити и јачању система одбране Републике Србије. 28-06-17-4 Значке и Захвалнице отаџбине уручили су председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић, начелник Регионалног Центра министарства одбране  Нови Сад  пуковник Миодраг Надлачки и начелник Јужнобачког округа Милан Новаковић.

– Важно је нагласити да је данас, на Видовдан, Нови Сад у прилици да има две манифестације веома битне за овај град. Једна је додела Видовданских награда на Петроварадинској тврђави нашој најуспешнијој деци основних и средњих школа. С друге стране, овде у Дому војске, у прилици смо да се захвалимо онима који су решили да се ставе у службу одбране државе, без обзира што то није законска обавеза – истакао је председник новосадске Скупштине Здравко Јелушић.

Он је додао да је и више него задовољан, сретан и поносан што Нови Сад на Видовдан слави успешну децу, интелектуални део наше земље с једне стране и, с друге стране слави оне који су препознали потребу да бране ову државу.28-06-17-5

На данашњој свечаности Значке и Захвалнице отаџбине уручене су војним обвезницима који су добровољно одслужили војни рок са оружјем 2014. године и који су упућени са територије Регионалног Центра министарства одбране Нови Сад, а начелник овог Центра пуковник Миодраг Надлачки прецизирао је да добровољно служење војног рока представља једну степеницу на путу да се постане професионални војник.28-06-17-6

– Многи од вас су постали професионални војници, војни службеници, официри, ангажовани у мисијама на терену. Други су, опет, изабрали другачији пут у свом професионланом животу. Међутим, сви ви, који сте се определили да савладате многобројне тешкоће, изазове и војнички живот, потврдили сте и показали да је одбрана отаџбине дубоко уткана у традицију и живот народа, а на нашим просторима одувек представља свету дужност и част – подвукао је пуковник Надлачки.

Признања, Значка и Захвалница отаџбине, додељују се свим војницима који су добровољно служили војни рок, након обустављања обавезе служења војног рока 2011. године.