Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић присуствовао је Конференцији “Нови Сад отвара врата” која као део летњег програма ОПЕНС 2019, има за циљ унапређење омладинске политике у Новом Саду.05-07-17-1 Она је замишљена као простор у ком доносиоци одлука и млади могу заједно да дискутују о темама које су од значаја за младе. Учесници овогодишње Kонференције ће разговарати о значају титуле Омладинска престоница Европе, о омладинској политици и о компетенцијама потребним за сарадњу са релевантним актерима омладинске политике. Конференцији је присуствовао и председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић.

– Данашњи скуп је само један у низу догађаја који се тичу реализације пројекта ОПЕНС 2019, а поводом тога стигли су нам гости из Европе, региона, из државних институција, као и учесници из различитих омладинских организација. Циљ је наставак дијалога управо тих организација и појединаца који су носиоци омладинских пројеката, како међусобно, тако и са извршном влашћу која им је партнер на великом пројекту. Ова Конференција је само природни след концепта који је покренут Сајмом омладинског туризма и добијањем титуле Омладинска престоница Европе 2019.05-07-17-2 Ми идемо сигурним корацима, добро избалансираним темпом ка реализацији онога што нас очекује за две године. Бенефити које Град има, не само од Омладинске престонице Европе, већ и од Европске престонице културе, су немерљиви, а и подаци који су стигли за период од првих пет месеци ове године говоре у прилог томе да значајно расте број туриста који посећују Нови Сад. Само у периоду од јануара до маја, у односу на прошлу годину у истом интервалу, број људи који су посетили наш град већи је за 9,1 проценат – рекао је градоначелник и нагласио да је сада дупло већи буџет за област омладине у оквиру Градске управе за спорт и омладину и да само расте његово учешће у укупном буџету, јер је у том делу направљен највећи искорак.05-07-17-3

Присутнима су се обратили и помоћница министра омладине и спорта Снежана Клашња, Александар Кнежевић из Министарства спољних послова, чланица управног одбора Европског омладинксог Форума Кристен Аигро, председник саветодавног тела за младе Савета Европе Марко Грдошић, Иван Петровић као представник ЕXIT фестивала и координатор Омладинске престонице Европе 2019 Вукашин Гроздановић. Након уводних обраћања која су се односила на значај титуле Омладинска престоница Европе уследиле су дискусије “Омладинска политика са локалног ка глобалном нивоу” и “Компетенције потребне за сарадњу са релевантиним актерима омладинске политике”.