Predsednik Skuštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić primio je danas delegaciju grada Donžu iz najjužnije kineske pokrajine Hajnan. Delegaciju je predvodio predsedavajući Stalnog odbora opštinskog narodnog kongresa, provincije Hajnan gospodin Wang Keqiang, a u delegaciji su bili i zamenica generalnog direktora, Kancelarije za inostrane i prekomorske kineske poslove provincije Hajnan gospođa Chen Jianjiao i predstavnik Glavnog štaba kancelarije za inostrane i prekomorske kineske poslove provincije Hajnan gospodin Yang Chunmin.
Prilikom pozdravljanja, predsednik Jelušić naglasio je tradicionalno dobre i prijateljske odnose sa Kinom i kineskim narodom, naročito sa bratskim gradom Čangčunom.
– Novi Sad je ponosan na svoj naziv „Srpska Atina“, jer se u njemu oduvek neguje i održava visoki nivo kulture, a tom nazivu su sigurno doprineli i naši gradovi pobratimi, koji širom sveta prenose lepote i vrednosti našeg grada. Među njima je svakako i kineski grad Čangčun sa kojim održavamo veoma iskrene prijateljske odnose-istakao je Jelušić.

IKA_9714
Takođe se zahvalio i na nesebičnoj pomoći koju smo u teškim trenucima za vreme i nakon bombardovanja, dobijali od prijatelja iz Kine i dodao da Novi Sad ulaže velike napore kako bi obnovio neophodnu infrastrukturu i privukao sve one koji ga smatraju mestom vrednim za investiranje i one koji u njemu vide ravnopravnog partnera za uspešnu saradnju.

IKA_9765
Gosti iz Kine su rekli da su veoma zainteresovani za uspostavljanje privredne i kulturne saradnje uz stalnu i kontinuiranu komunikaciju, a naročito su izrazili zainteresovanost za model funkcionisanja naše pokrajine i Novog Sada.