Председник Скуштине Града Новог Сада Здравко Јелушић примио је данас делегацију града Донжу из најјужније кинеске покрајине Хајнан. Делегацију је предводио председавајући Сталног одбора општинског народног конгреса, провинције Хајнан господин Wang Keqiang, а у делегацији су били и заменица генералног директора, Канцеларије за иностране и прекоморске кинеске послове провинције Хајнан госпођа Chen Jianjiao и представник Главног штаба канцеларије за иностране и прекоморске кинеске послове провинције Хајнан господин Yang Chunmin.
Приликом поздрављања, председник Јелушић нагласио је традиционално добре и пријатељске односе са Кином и кинеским народом, нарочито са братским градом Чангчуном.
– Нови Сад је поносан на свој назив „Српска Атина“, јер се у њему одувек негује и одржава високи ниво културе, а том називу су сигурно допринели и наши градови побратими, који широм света преносе лепоте и вредности нашег града. Међу њима је свакако и кинески град Чангчун са којим одржавамо веома искрене пријатељске односе-истакао је Јелушић.

IKA_9714
Такође се захвалио и на несебичној помоћи коју смо у тешким тренуцима за време и након бомбардовања, добијали од пријатеља из Кине и додао да Нови Сад улаже велике напоре како би обновио неопходну инфраструктуру и привукао све оне који га сматрају местом вредним за инвестирање и оне који у њему виде равноправног партнера за успешну сарадњу.

IKA_9765
Гости из Кине су рекли да су веома заинтересовани за успостављање привредне и културне сарадње уз сталну и континуирану комуникацију, а нарочито су изразили заинтересованост за модел функционисања наше покрајине и Новог Сада.