Свечаном службом у Реформатској хришћанској цркви у Руменки, данас је обележена 500. годишњица Реформације цркве. Свечаној служби у Руменки присуствовао је председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић и одборник Скупштине града Марко Јовановић, 09-09-17-1 а председник градског парламента присутне је поздравио у име градоначленика Новог Сада и у име грађана Новог Сада. Он је истакао да му је изузетна част што може да присуствује свечаној служби, устврдивши да је “Реформација дала велики допринос Европи какву ми данас познајемо”.

– Важно је да знамо ко смо и да, пре свега уважавајући оно добро у нама и преносећи то добро на друге људе, живимо у духу онога што религије проповедају, а то је да добро победи зло. Ми смо висок степен суживота достигли на оним принципима да сви желимо да будемо добри људи. То смо постигли заједно и заједно треба и да очувамо. Да уважавамо једни друге, да поштујемо оно што јесмо, да поштујемо оно што јесу други – казао је председник новосадске Скупштине Здравко Јелушић.

Елимир Ботош епископ Реформатско хришћанске цркве истакао је да је Реформација, не само у верском смислу, већ и културном смислу, донела велику промену у целој западној Европи.09-09-17-2

– Реформација није донела само верско и духовно обучавање него и културно, како би људи научили да пишу и уче. Тај дух ми желимо да наставимо. Нама је драго што је толико људи данас дошло да прослави за нас важан љубилеј – поручио је Елимир Ботош епископ Реформатско хришћанске цркве.

Током свечане службе председнику Скупштине Града Новог Сада Здравку Јелушићу уручена је и захвалница.