Predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić primio je danas delegacija Grada Banja Luke, koju predvodi predsednik Skupštine Banja Luke Zoran Talić. Tokom susreta, dva predsednika su razgovarala o radu i aktivnostima lokalnih parlamenata, ali i iskustvima u radu skupština Novog Sada i Banja Luke. 11-09-17-1

Nakon razgovora, predsednik novosadskog parlamenta Zdravko Jelušić gostima iz Banja Luke predstavio je u praksi elektronski sistem Skupštine grada e-Poslovnik, a prezentacija je održana u Velikoj sali novosadskog parlamenta.

– Danas smo razgovarali o načinu na koji se vodi parlament Novog Sada i na koji način vodi parlament Banja Luke. Prepoznali smo određena dobra rešenja u funckcionisanju obe skupštine, a želja nam je da prikažemo šta smo mi u Novom Sadu uradili kada je reč o digitalizaciji skupštinskog rada i koliko je to primenljivo u Skupštini Banja Luke – istakao je predsednik novosadske Skupštine Zdravko Jelušić. 11-09-17-2

On se osvrnuo i na ostale vidove saradnje dva grada, objasnivši da su se tokom susreta dotakli i mogućnosti privredne saradnje, kao i određenih iskustava na nivou dva grada.

Predsednik Skupštine Banja Luke Zoran Talić istakao je da su Banja Luka i Novi Sad partnerski gradovi, koji “mogu pomoći jedni drugima u mnogo čemu”.

– Ne samo kroz Skupštine, mogu i kroz privredu, turizam i drugo. Danas smo otvorili mnogo interesantnih tema, ali fokus našeg interesovanja je e-Poslovnik, sistem koji je uspostavljen u Skupštini Grada Novog Sada – precizirao je predsednik Skupštine Grada Banja Luke Zoran Talić.

On je dodao da je ideja da jedan takav sistem Banja Luka želi da uvede u Skupštinu glavnog grada Republike Srpske.11-09-17-3

– Na bazi sadašnjih iskustava želimo da vidimo u kom pravcu ćemo mi ići. Ono što smo danas čuli je dosta interesantno i prihvatljivo za nas – kazao je Talić, dodajući da se zalaže da veza između Banja Luke i Novog Sada ne bude samo formalna, već suštinska, kako u skupštinskom radu, tako i u privredi.

Delegaciju Skupštine Grada Banja Luke, pored predsednika, činili su i potpredsednik Skupštine Saša Čudić i šef kabineta predsednika Skupštine Veliša Malobabić.