Председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић примио је данас делегација Града Бања Луке, коју предводи председник Скупштине Бања Луке Зоран Талић. Током сусрета, два председника су разговарала о раду и активностима локалних парламената, али и искуствима у раду скупштина Новог Сада и Бања Луке. 11-09-17-1

Након разговора, председник новосадског парламента Здравко Јелушић гостима из Бања Луке представио је у пракси електронски систем Скупштине града e-Poslovnik, а презентација је одржана у Великој сали новосадског парламента.

– Данас смо разговарали о начину на који се води парламент Новог Сада и на који начин води парламент Бања Луке. Препознали смо одређена добра решења у фунцкционисању обе скупштине, а жеља нам је да прикажемо шта смо ми у Новом Саду урадили када је реч о дигитализацији скупштинског рада и колико је то применљиво у Скупштини Бања Луке – истакао је председник новосадске Скупштине Здравко Јелушић. 11-09-17-2

Он се осврнуо и на остале видове сарадње два града, објаснивши да су се током сусрета дотакли и могућности привредне сарадње, као и одређених искустава на нивоу два града.

Председник Скупштине Бања Луке Зоран Талић истакао је да су Бања Лука и Нови Сад партнерски градови, који “могу помоћи једни другима у много чему”.

– Не само кроз Скупштине, могу и кроз привреду, туризам и друго. Данас смо отворили много интересантних тема, али фокус нашег интересовања је e-Poslovnik, систем који је успостављен у Скупштини Града Новог Сада – прецизирао је председник Скупштине Града Бања Луке Зоран Талић.

Он је додао да је идеја да један такав систем Бања Лука жели да уведе у Скупштину главног града Републике Српске.11-09-17-3

– На бази садашњих искустава желимо да видимо у ком правцу ћемо ми ићи. Оно што смо данас чули је доста интересантно и прихватљиво за нас – казао је Талић, додајући да се залаже да веза између Бања Луке и Новог Сада не буде само формална, већ суштинска, како у скупштинском раду, тако и у привреди.

Делегацију Скупштине Града Бања Луке, поред председника, чинили су и потпредседник Скупштине Саша Чудић и шеф кабинета председника Скупштине Велиша Малобабић.