Сајам запошљавања, на којем учествује више од 80 послодаваца, отворен је данас у ЈП Спортском и пословном центру “Војводине”. Сајам запошљавања отворио је председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић, који је истакао да је “ово велика прилика да се додатно смањи незапосленост у Новом Саду”.21-09-17-1

– Сама чињеница да је овде присутно око 80 привредника, са изузетно великим бројем радних места које нуде потенцијалним запосленима, даје нам за право да ће се тренд смањења незапослености у Новом Саду наставити стопом којом можемо бити задовољни – поручио је председник градске Скупштине Здравко Јелушић.

Он је додао да је у односу на август прошле године, стопа незапослености у августу 2017. смањена за више од 17 одсто.21-09-17-2

– То нам даје за право да се у овој држави, покрајини и граду свим силама ради на томе да људи пре свега добију радна места – закључио је Јелушић, додајући да се данас незапосленима пружа шанса да реше своје егзистенцијално питање.

Заменик генералног директора Националне службе за запошљавање Драган Сикимић захвалио се Граду Новом Саду и Аутономној покрајини Војводини на издвојеним средствима за политику запошљавања.

– То су значајна средства и уз средства која иду из Националне службе и средства из буџета Републике Србије, допринеће паду стопе незапослености. Све то, уз побољшање привредног амбијента, побољшање услова пословања, довешће до даљег раста већ постојећих, али и привлачењу нових инвестиција – прецизирао је Сикимић.21-09-17-3

Директорка Националне службе за запошљавање Филијале Нови Сад Татјана Видовић подвукла је да је на Сајму запошљавања више од 80 послодаваца показало потребу за око 1.900 радника. Она је објаснила да је, закључно са августом, на територији Града Новог Сада евидентирано 17.919 незапослених лица, што је око 17 процената мање него у истом периоду прошле године.

– За 13 процената имамо повећано запошљавање на територији Града Новог Сада, у односу на исти период прошле године – подвукла је Татјана Видовић, истичући значајну улогу Града Новог Сада, који је за ову годину у буџету обезбедио 136 милиона динара за политику запошљавања, финансијске мере кроз које ће бити укључено више од 600 лица.

Она је оценила да су сајмови запошљавања само једна од мера које спроводи Национална служба за запошљавање у циљу смањења броја незапослених.21-09-17-4

– У 2017. години, у буџету Републике Србије обезбеђено је 2,8 милијарде динара за реализацију програма и мера које спроводи Национална служба за запошљавање и 550 милиона из буџетског фонда за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом. Додатна средства су обезбеђена из буџета Владе Војводине и локалних самоуправа, као и из пројеката – рекла је Видовић, додајући да је приметан константан пад незапослених лица.

Сајам запошљавања заједно организују Град Нови Сад и Национална служба за запошљавање Филијала Нови Сад, а ово је 24. по реду Сајам.