Komemoracija povodom smrti počasne građanke Novog Sada Dajane Bekli, održana je danas u Velikoj sali Skupštine Grada Novog Sada. Od Dajane Bekli oprostili su se mnogobrojni prijatelji iz Novog Sada i zemlje, poznanici koji su sa bračnim parom Bekli sarađivali dugi niz godina, kao i predstavnici ustanova i institucija kojima je ovaj bračni par iz bratskog grada Noriča iz Engleske nesebično godinama pomagao.26-09-17-1

Predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić, obraćajući se prisutnima na komemoraciji, istakao je da fizička i geografska udaljenost za Dajanu nikada nisu bili prepreka za negovanje istinskog prijateljstva.

– Kada su početkom devedesetih godina prošlog veka iz zemlje za koju je već tada bila tako duboko vezana, počele da stižu vesti o nemirima, ratnim sukobima i ljudskim tragedijama, ispunjena iskrenim saosećanjem i tugom, Dajana je, zajedno sa svojim suprugom Piterom i članovima Društva prijateljstva Norfolk&Norič – Novi Sad, odlučila da se nesebično posveti prikupljanju i dopremanju humanitarne pomoći za sve one kojima je ta pomoć bila neprocenjivo značajna – kazao je predsednik novosadske Skupštine Zdravko Jelušić.

On je dodao da je Dajanin humanitarni rad bio ispunjen angažovanjem na negovanju i očuvanju dubokog i iskrenog prijateljstva koje ju je vezivalo za naš i njen Novi Sad.

– Ponosni smo što će njeno ime ostati zauvek upisano na stranicama istorije našeg grada, neizrecivo zahvalni na svemu što je činila za naš grad i neizmerno tužni što nas je tako iznenada napustila – rekao je Jelušić.26-09-17-2

Ambasador Velike Britanije u Srbiji Denis Kif poručio je da je Dajana Bekli veoma doprinela da se veze između Noriča i Novog Sada, Norfolka i Vojvodine, te Velike Britanije i Srbije još više osnaže.

– Zajedno sa Piterom, Dajana je ovaj grad i ovu zemlju posetila više od 60 puta, i zavolela je kao svoj drugi dom. Nadam se da će nasleđe i vrednosti Dajane Bekli nastaviti da inspirišu ljude sa kojima je radila i koji su imali čast da je upoznaju – istakao je ambasador Kif.

Predsednik Društva prijateljstva Novi Sad – Norič, prof. dr Đorđe Janjić, istakao je da se Dajana Bekli nesebično posvećivala Novom Sadu duže od četvrt veka, dok je direktorka ŠOSO “Milan Petrović” Slavica Marković istakla da se prijateljstvo škole sa Dajanom Bekli izrodilo u veliko, istinito, duboko i dugotrajno.

– Dajana i Piter su imali iskrenu želju da nas pitaju, da beleže, da prave planove, da uvide naš vapaj za prijateljstvom, za svim onim što prijatelj može da učini za prijatelja kada je u nevolji. Dajanin topao glas, duboka iskrenost u stavu, vraćala nam je nadu i polet za nova stvaranja – podvukla je Marković.26-09-17-3

Dajanu Bekli, koja je zajedno sa svojim suprugom Piterom imenovana za počasnog građanina Novog Sada 1993. godine, naš grad i mnogobrojne ustanove i institucije  pamtiće kao velikog prijatelja i humanistu, uvek spremnu da se angažuje i prikuplja humanitarnu i drugu pomoć. Dajana Bekli sarađivala je sa mnogobrojnim ustanovama, poput ŠOSO “Milan Petrović”, Crvenim krstom Grada Novog Sada, Gradskom bibliotekom, Muzičkom školom “Isidor Bajić”, Domom za decu i omladinu ometenu u razvoju u Veterniku i mnogim drugim.

Dajana Bekli je u Novi Sad prvi put došla pre više od 30 godina, preko razmene učenika i nastavnika, da bi se tokom godina koje su usledile bavila humanitarnim radom, gradeći prijateljstvo među ljudima. Bračni par Bekli učestvovao je i u formiranju Društva prijateljstva Norfolk&Norič – Novi Sad, kao i Društva prijateljstva Novi Sad – Norič koji su doprineli da Novi Sad i engleski grad zvanično postanu gradovi pobratimi.

Povodom smrti Dajane Bekli, u Skupština Grada Novog Sada, u holu glavnog ulaza, danas i sutra biće otvorena knjiga žalosti. Dajan Bekli preminula je u petak, 22. septembra u Novom Sadu.