Комеморација поводом смрти почасне грађанке Новог Сада Дајане Бекли, одржана је данас у Великој сали Скупштине Града Новог Сада. Од Дајане Бекли опростили су се многобројни пријатељи из Новог Сада и земље, познаници који су са брачним паром Бекли сарађивали дуги низ година, као и представници установа и институција којима је овај брачни пар из братског града Норича из Енглеске несебично годинама помагао.26-09-17-1

Председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић, обраћајући се присутнима на комеморацији, истакао је да физичка и географска удаљеност за Дајану никада нису били препрека за неговање истинског пријатељства.

– Када су почетком деведесетих година прошлог века из земље за коју је већ тада била тако дубоко везана, почеле да стижу вести о немирима, ратним сукобима и људским трагедијама, испуњена искреним саосећањем и тугом, Дајана је, заједно са својим супругом Питером и члановима Друштва пријатељства Норфолк&Норич – Нови Сад, одлучила да се несебично посвети прикупљању и допремању хуманитарне помоћи за све оне којима је та помоћ била непроцењиво значајна – казао је председник новосадске Скупштине Здравко Јелушић.

Он је додао да је Дајанин хуманитарни рад био испуњен ангажовањем на неговању и очувању дубоког и искреног пријатељства које ју је везивало за наш и њен Нови Сад.

– Поносни смо што ће њено име остати заувек уписано на страницама историје нашег града, неизрециво захвални на свему што је чинила за наш град и неизмерно тужни што нас је тако изненада напустила – рекао је Јелушић.26-09-17-2

Амбасадор Велике Британије у Србији Денис Киф поручио је да је Дајана Бекли веома допринела да се везе између Норича и Новог Сада, Норфолка и Војводине, те Велике Британије и Србије још више оснаже.

– Заједно са Питером, Дајана је овај град и ову земљу посетила више од 60 пута, и заволела је као свој други дом. Надам се да ће наслеђе и вредности Дајане Бекли наставити да инспиришу људе са којима је радила и који су имали част да је упознају – истакао је амбасадор Киф.

Председник Друштва пријатељства Нови Сад – Норич, проф. др Ђорђе Јањић, истакао је да се Дајана Бекли несебично посвећивала Новом Саду дуже од четврт века, док је директорка ШОСО “Милан Петровић” Славица Марковић истакла да се пријатељство школе са Дајаном Бекли изродило у велико, истинито, дубоко и дуготрајно.

– Дајана и Питер су имали искрену жељу да нас питају, да бележе, да праве планове, да увиде наш вапај за пријатељством, за свим оним што пријатељ може да учини за пријатеља када је у невољи. Дајанин топао глас, дубока искреност у ставу, враћала нам је наду и полет за нова стварања – подвукла је Марковић.26-09-17-3

Дајану Бекли, која је заједно са својим супругом Питером именована за почасног грађанина Новог Сада 1993. године, наш град и многобројне установе и институције  памтиће као великог пријатеља и хуманисту, увек спремну да се ангажује и прикупља хуманитарну и другу помоћ. Дајана Бекли сарађивала је са многобројним установама, попут ШОСО “Милан Петровић”, Црвеним крстом Града Новог Сада, Градском библиотеком, Музичком школом “Исидор Бајић”, Домом за децу и омладину ометену у развоју у Ветернику и многим другим.

Дајана Бекли је у Нови Сад први пут дошла пре више од 30 година, преко размене ученика и наставника, да би се током година које су уследиле бавила хуманитарним радом, градећи пријатељство међу људима. Брачни пар Бекли учествовао је и у формирању Друштва пријатељства Норфолк&Норич – Нови Сад, као и Друштва пријатељства Нови Сад – Норич који су допринели да Нови Сад и енглески град званично постану градови побратими.

Поводом смрти Дајане Бекли, у Скупштина Града Новог Сада, у холу главног улаза, данас и сутра биће отворена књига жалости. Дајан Бекли преминула је у петак, 22. септембра у Новом Саду.