Predsednik Supštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić i član Gradskog veća za privredu Milorad Radojević primili su danas u Gradskoj kući ambasadora Finske NJ.E. Pertija Ikonena, koji je danas zajedno sa delegacijom Nordijske poslovne alijanse i 20-ak predstavnika kompanija članica alijanse u poseti Novom Sadu.28-09-17-1

Nordijska poslovna alijansa okuplja kompanije nordijskih zemalja – Finske, Švedske, Norveške, Danske i Islanda, a tokom razgovora predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić upoznao je goste sa privrednim potencijalima Novog Sada.

– Sama činjenica da pored diplomatskog kora, sastanku prisustvuje veliki broj privrednika, jeste dobar način da se kroz privredu povežu narodi – istakao je predsednik novosadske Skupštine Zdravko Jelušić.

On je objasnio da je Novi Sad administrativni, privredni, kulturni i univerzitetski centar AP Vojvodine, ali i da je centar istraživanja i razvoja informacionih tehnologija, ne samo u Srbiji nego i u regionu. Predsednik Skupštine je pozvao nordijske kompanije da ulažu u proizvodnju u Novom Sadu, te da je gradska administracija otvorena za sva pitanja koja ih interesuju.

– Nadam se da će nordijske kompanije prepoznati privredni potencijal i investirati u Novom Sadu – precizirao je Jelušić.28-09-17-2

Ambasador Finske NJ.E. Perti Ikonen objasnio je da nordijske zemlje i nordijske kompanije veoma dobro sarađuju i često na tržištu nastupaju zajedno, jer su privredni potencijali tako mnogo jači.

– Naše kompanije daju veoma dobre rezultate, među najboljima su na svetu. Ono što nas povezuje jeste poslovna etika, antikorupcija, poverenje, odgovornost – poručio je ambasador Finske, objasnivši da, zajedno sa predstavnicima Nordijske poslovne alijanse obilaze gradove po Srbiji, predstavljajući nordijske kompanije i istovremeno upoznajući se sa privrednim potencijalima lokalnih sredina.

Današnjem sastanku prisustvovali su i predstavnici ambasada Švedske, Norveške i Danske, a predsednica borda direktora Nordijske poslovne alijanse Jasmina Vignjević objasnila je da alijansa pomaže nordijskim kompanijama da nađu partnere u Srbiji i obrnuto.28-09-17-3

– Cilj nam je da promovišemo i osnažimo mrežu i saradnju između nordijskih kompanija i Srbije i da doprinesemo razvoju poslovnih veza i aktivnosti među njima, kao i da podržavamo novoosnovane kompanije, povećamo investicije i trgovinsku razmenu – zaključila je Vignjević, dodajući da je alijansa osnovana 2009. godine, te da su članice velike kompanije poput Telenora i Ikee, ali i mala i srednja preduzeća.

Tokom posete Novom Sadu, ambasador Finske zajedno sa privrednicima posetići Vladu Vojvodine, Privrednu komoru Vojvodine, potom Karlovačku gimnaziju, kako bi im uručio donaciju u knjigama, a sa predsednikom Skupštine Grada Novog Sada Zdravkom Jelušićem zasadiće sadnicu, povodom obeležavanja 100 godina nezavisnosti Finske.