Председник Супштине Града Новог Сада Здравко Јелушић и члан Градског већа за привреду Милорад Радојевић примили су данас у Градској кући амбасадора Финске Њ.Е. Пертија Иконена, који је данас заједно са делегацијом Нордијске пословне алијансе и 20-ак представника компанија чланица алијансе у посети Новом Саду.28-09-17-1

Нордијска пословна алијанса окупља компаније нордијских земаља – Финске, Шведске, Норвешке, Данске и Исланда, а током разговора председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић упознао је госте са привредним потенцијалима Новог Сада.

– Сама чињеница да поред дипломатског кора, састанку присуствује велики број привредника, јесте добар начин да се кроз привреду повежу народи – истакао је председник новосадске Скупштине Здравко Јелушић.

Он је објаснио да је Нови Сад административни, привредни, културни и универзитетски центар АП Војводине, али и да је центар истраживања и развоја информационих технологија, не само у Србији него и у региону. Председник Скупштине је позвао нордијске компаније да улажу у производњу у Новом Саду, те да је градска администрација отворена за сва питања која их интересују.

– Надам се да ће нордијске компаније препознати привредни потенцијал и инвестирати у Новом Саду – прецизирао је Јелушић.28-09-17-2

Амбасадор Финске Њ.Е. Перти Иконен објаснио је да нордијске земље и нордијске компаније веома добро сарађују и често на тржишту наступају заједно, јер су привредни потенцијали тако много јачи.

– Наше компаније дају веома добре резултате, међу најбољима су на свету. Оно што нас повезује јесте пословна етика, антикорупција, поверење, одговорност – поручио је амбасадор Финске, објаснивши да, заједно са представницима Нордијске пословне алијансе обилазе градове по Србији, представљајући нордијске компаније и истовремено упознајући се са привредним потенцијалима локалних средина.

Данашњем састанку присуствовали су и представници амбасада Шведске, Норвешке и Данске, а председница борда директора Нордијске пословне алијансе Јасмина Вигњевић објаснила је да алијанса помаже нордијским компанијама да нађу партнере у Србији и обрнуто.28-09-17-3

– Циљ нам је да промовишемо и оснажимо мрежу и сарадњу између нордијских компанија и Србије и да допринесемо развоју пословних веза и активности међу њима, као и да подржавамо новоосноване компаније, повећамо инвестиције и трговинску размену – закључила је Вигњевић, додајући да је алијанса основана 2009. године, те да су чланице велике компаније попут Теленора и Икее, али и мала и средња предузећа.

Током посете Новом Саду, амбасадор Финске заједно са привредницима посетићи Владу Војводине, Привредну комору Војводине, потом Карловачку гимназију, како би им уручио донацију у књигама, а са председником Скупштине Града Новог Сада Здравком Јелушићем засадиће садницу, поводом обележавања 100 година независности Финске.