Међународна конференција безбедних заједница, 23. по реду, отворена је данас у Хотелу “Парк” у Новом Саду. Главна тема конференције јесте безбедне заједнице као суштинска потреба савременог друштва, а обраћајући се присутнима председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић истакао je да је међународни покрет Безбедна заједница  почео пре 40 година у Европи и проширио се на цео свет.10-10-17-1

Он је напоменуо да је “улога локалних заједница у спровођењу ових стратешких докумената одавно призната и то је оно што читав процес чини још транспарентнијим”.

Председник Скупштине града је подсетио да је Нови Сад јуна 2009. године, потписивањем Уговора са Колаборативним центром СЗО за промоцију “Безбедних заједница”, проглашен Безбедном заједницом и то као други по реду у Републици Србији.

– Тада се Нови Сад обавезао да ће омогућити реализацију шест међународних индикатора за безбедне заједнице. Задатак тадашњег Савета Безбедне заједнице Нови Сад био је да спроведе активности на испуњавању Међународних индикатора за безбедне заједнице и створи услове за акредитацију Града Новог Сада за безбедну заједницу, по критеријумима Светске здравствене организације – прецизирао је Јелушић, напоменувши да је то била само формализација тежње да наш град постане активна безбедна заједница и да при сваком кораку максимално поштује стандарде који се односе на очување безбедности на свим пољима.10-10-17-2

– Безбедност је неприкосновена категорија и уткана је у све аспекте живота па стога мора бити приоритет сваког друштва, а то подразумева континуиран рад на повећању опште сигурности, унапређивању здравственог стања, на заштити животне средине и тако даље – закључио је председник новосадског парламента Здравко Јелушић.

Патрон конференције је ЊКВ принцеза Катарина Карађорђевић, која је подвукла да “делити знање чини да постанемо бољи људи и да утичемо на то да унапредимо друштво у којем живимо”.

– Безбедна заједица је управо тема о којој би требало више говорити у Србији, али и у остатку света. Безбедност људи не познаје границе између држава. Безбедност захтева функционисање система у целости, тако да се обезбеди квалитет живота сваком појединцу на планети, како би се гарантовала основна људска права – поручила је ЊКВ принцеза Карађорђевић.

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам Иван Ђоковић истакао је задовољство што Нови Сад и Зрењанин испуњавају строге услове међународних организација, те су стекли статус безбедних заједница.10-10-17-3

– У основи система безбедности постоје кључне речи, репресија и превенција. Са друге стране, присутно је осећање, стање појединца који може слободно да живи, привређује и доприноси без бојазни, чинећи део система који ствара нови животни квалитет. Репресивним и законским апаратом се штити поменуто стање, док о превенцији говоримо као о феномену уско везаном за димензију културе којом се превенира, али и брани безбедност – казао је Ђоковић.

Председница Европске мреже безбедних заједница и Председница организационог одбора конференције проф. др Мирјана Миланков истакла је да је безбедна заједница је наша садашњост и наша будућност.

– Безбедна заједница не познаје границе, националност, вероисповест, боју коже, узраст и пол. Безбедна заједница је глобални програм и глобални покрет очувања и заштите животне средине, живота и здравља сваког становника ове планете. Безбедна заједница је безбедно окружење у којем људи могу да развију све своје радне и продуктивне потенцијале – подвукла је проф. др Миланков.

23. Међународна конференција безбедних заједница траје до 12. октобра, а  окупља представнике више од 20 земаља.