Новосадски маратон, 25. по реду, одржаће се у недељу, 22. октобра, а старт трке заказан је за 10 часова на Тргу слободе. Данас је одржан и последњи састанак Организационог одбора Новосадског маратона,17-10-17-1

на којем је оцењено да је све спремно за одржавање главне, као и пропратних трка, а председник Организационог одбора и председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић позвао је Новосађане и Новосађанке да поздраве и подрже такмичаре током трка.

– Новосадски маратон је постао амбасадор Новог Сада. Сама чињеница да на Новосадском маратону учествује више од 1.000 такмичара из 25 земаља и са свих континената, даје Новосадском маратону светску препознатљивост. Толики број учесника захтева максималну озбиљност и одговорност у организацији, у којој је ове године учествовало више од 250 људи – казао је на данашњој конференцији за новинаре председник Организационог одбора и председник Скупштине града Здравко Јелушић, истовремено се захваљујући свима који су у организацији маратона учествовали.

Он је додао да се, од када се одржава трка, ове године пријавило највише Новосађана, око 700, те да су очигледно “грађани препознали маратон као свој маратон”.17-10-17-2

Стаза маратона биће затворена за саобраћај од 9.30 до 15 часова, а Јелушић је апеловао на возаче да буду стрпљиви за време одржавања главне и пропратних трка, и да, уколико су у могућности избегавају саобраћајнице на траси маратона.

Директор Новосадског маратона Милан Долга подвукао је да се манифестација развија захваљујући градским структурама. Он је додао да на тренутни број пријављених треба додати још око 200 учесника штафетног маратона, али и да очекује да ће се пријавити још око 150 запослених људи из фирми које су пријавиле учешће у Новосадском маратону. Он је прецизирао да се из иностранства пријавио чак 81 такмичар.

Како је конференцији за новинаре објашњено, на два пункта трасе одржаваће се музички програм, који треба да подржи такмичаре: на старту, Тргу слободе и код Кинеске четврти.17-10-17-3

Главна трка од 42,195 километра стартује у 10 часова, а стаза се затвара у 15 сати. Поред маратонске трке, у недељу 22. октобра одржаће се и пропратне трке 25. Новосадског маратона: дипломатски маратон, штафетни маратон (од три до 10 измена), трка на 33,815 км, трка на 25,435 км, хуманитарна ЕКО рекреација, рекреативно трчање на 10,548 км, трчање средњошколаца, основаца, предшколаца, као и традиционална пузећа трка беба.

Траса Новосадског маратона креће од Трга слoбoде, иде Улицом Змај Јoвином, Дунавском, Кејом Жртава рације, Београдским кејом, Булеваром цара Лазара, Улицом др Симе Милoшевића, Јиричекoвом, Фрушкoгoрском, Булеваром деспoта Стефана, Балзакoвом, 1300 каплара, Улицом Иве Андрића, Булеваром Европе, Футoшком улицом, Футoшким и Нoвoсадским путем, где се прави окрет на семафора код улаза у Ветерник.