Конференција “Стварање дигиталних локалних скупштина”, која за циљ има да прикаже како дигиталне технологије унапређују и поспешују рад скуштина на локалном нивоу, одржаће се у понедељак и уторак, 30. и 31. октобра у Мастер центру Новосадског сајама, најављено је на данашњој конференцији за медије, коју су одржали председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић и секретар Скупштине града Марко Радин.27-10-17-1

Како је на данашњој конференцији за медије објашњено, на скуп у понедељак и уторак позвани су представници свих локалних самоуправа у Републици Србији, који су се у великом броју одазвали, а учешће су узели и представници Народне скупштине Републике Србије, министарстава, Скупштине АП Војводине, као и међународни партнери, амбасадори и стручњаци из области информационих технологија.

Конференцију “Стварање дигиталних локалних скупштина” заједно организују Град Нови Сад, Прогорам УН за развој УНДП и Швајцарска агенција за развој и сарадњу СДЦ, а председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић истакао је да Нови Сад међу првима препознао “значај дигитализације рада Скупштине, као и који су бенефити е-скупштине”.27-10-17-2

– Нови Сад је препознат као град информационих технологија и логично је да се таква конференција одржава баш у нашем граду. На челу града је човек који тежи да се савремени принципи из света примењују у Новом Саду. Новосадска Скупштина је прва у региона која је у потпуности дигитализовала свој рад. Због тога можемо бити веома задовољни – истакао је председник градског парламента Здравко Јелушић.

Он је објаснио да ће за време двонодневне конференције учесници имати прилике да сазнају о значају дигитализације на локалном нивоу, искуствима и изазовима увођења е-парламентаризма, али и да добија одговоре на питање како све то ускладити са законском регулативом.

– Током конференције одржаће се и презентација електронског система у Скупштини Града Новог Сада, где ће учесници, а то су претежно представници општина и градова из целе Србије, бити у прилици да испробају систем – поручио је Јелушић.

Секретар Скупштине Града Новог Сада Марко Радин истакао је да се позиву за учешће на конференцији до сада одазвало око 200 представника градова и општина Републике Србије. Он је најавио обраћање високих званичника на конференцији.27-10-17-3

– Након поздравног говора градоначелника Милоша Вучевића, захваљујући којем се конференција и дешава у Новом Саду, учеснике ће поздравити председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић, министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић, председник Скупштине Аутономне покрајине Војводине Иштван Пастор, директорка Швајцарске агенције за развој и сарадњу Урсула Лојбли и стална координаторка Уједињених нација и стална представница Програма УН за развој Карла Херши – прецизирао је Радин, додајући истовремено да је Град Нови Сад најдаље стигао са имплементацијом е-парламент система.

Говорећи о даљим корацима е-парламента у Скупштини Града Новог Сада, председник Скупштине града Здравко Јелушић напоменуо је да су таблети уређаји, преко којих се могу преузимати скупштински материјали, подељени одборницима и одборницама, као и да је одржана обука за њихову примену.27-10-17-4

– Могу да изразим велико задовољство што је таблете преузело 68 одборника, а само двоје одборника није. Поједини одборници нису стигли да преузму таблете и верујем да ће их они то учинити и наредном периоду – казао је Јелушић.

Говорећи о уштеди која се остварује кроз електронски рад Скупштине, Јелушић је нагласио да на годишњем нивоу “само штампање скупштинског материјала износи између четири и 5,7 милиона динара”, у зависности од броја седница Скупштина.

– С једне стране таблет уређај кошта 22.950 динара, а с друге стране штампање материјала за једног одборника годишње кошта око 55.000 динара, без дистрибуције материјала и трошкова горива. Из овог је јасно да су уштеде огромне и није чудо што цео свет тежи томе да се дигитализује рад државних и локалних управа – закључио је Јелушић.