Промоција безбедности у саобраћају у зимским условима, која је организована у оквиру одржавања ОПЕНС дана, а поводом годишњице од освајања титуле Омладинске престонице Европе, одржана је данас на Тргу слободе.15-11-17-1

Промоцији су присуствовали председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић, члан Градског већа за саобраћај и путеве Александар Кравић, члан Градског већа за спорт и омладину Огњен Цвјетићанин, координатор Иницијативе ОПЕНС Вукашин Гроздановић, саветник директора Републичке агенције за безбедност саобраћаја Милан Илић и представници партнера ОПЕНС-а компанија Лукоил Србија и Бета мотор, заступник Сузукија за Србију.

Председник новосадске Скупштине Здравко Јелушић истакао је на промоцији да је култура учешћа у саобраћају “неодвојив део опште културе”.

– Европски ауторитети су препознали овај град и додели му две ласкаве титуле: Омладинска престоница младих 2019. године и Еропска престоница културе 2021. године. Данас имамо прилику да видимо везу између културе одрастања у условима саобраћаја, јер се на томе мора радити од најранијег животног доба, како би имали један висок степен саобраћајне културе. Захваљујем се у име града тиму из ОПЕНС-а, који су пре свега направили апликацију да добијемо престижну титулу, као и све што раде за припрему 2019. године – истакао је Јелушић.15-11-17-2

Члан Градског већа за саобраћај и путеве Александар Кравић напоменуо је да у Србији много људи страда у саобраћају, оценивши тај податак као велику бригу.

– Надамо се и радимо све на томе да ћемо тај проценат смањити. У Новом Саду смо покренули школу за ученике првих, других, трећих и четвртих разреда основних школа, како би смо им указали на озбиљност свега што се дешава у саобраћају – објаснио је Кравић, додајући да ће овај програм обухватити око 16.000 ђака.

Данашњу промоцију подржала је и републичка Агенција за безбедност саобраћаја, а саветник директора Агенције Милан Илић прецизирао је да ова установа подржава све активности које унапређују безбедност у саобраћају, нарочито младих и деце.

– Чињенице да се на дневном нивоу догоди 100 саобраћајних незгода у Србији и да у тим незгодама буде повређено 50 људи, да сваког дана скоро двоје људи погине, да на црвено светло на пешачком прелазу прелази 20 процената људи, ван пешачког 30 процената људи, у зони школе 30 процената деце неправилно прелази пешачки прелаз, указују да немамо довољно развијену културу у саобраћају и морамо учинити све како би је подигли на виши ниво – казао је Илић.15-11-17-3

Осврћући се на ОПЕНС дане, који трају од 15. до 18. новембра на више локација у граду, координатор Иницијативе ОПЕНС Вукашин Гроздановић рекао је да је идеја да се на импровизованом саобраћајном полигону младима покаже како да учествују у саобраћају, али и да млади укажу на проблеме у саобраћају.

– Ово је један пример да кроз различита партнерства покажемо добре резултате и да имамо видљиве ефекте након годину дана од добијања титуле Омладинске престонице Европе. С један стране ту су Град Нови Сад и омладинске организације, а с друге партнери из привреде. Сви заједно можемо да пружимо младима бољи живот, боље услове за одрастање и да направимо наше друштво боље за учешће младих у процесима доношења одлука – подвукао је Гроздановић.

Представници партнера ОПЕНС-а Бета моторс, који представља Сузуки у Србији, и Лукоил Србија истакли су да подржавају све напоре у организиацији ОПЕНС у аспектима развоја културе младих, а посебно у акцијама које подстиче младе да размишљају о безбедности у саобраћају.