Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић, посланица Народне Скупштине Републике Србије Марија Обрадовић и посланица Скупштине АП Војводине Миа Страјин присуствовали су конститутивној седници ”Женске одборничке мреже Скупштине Града Новог Сада”.29-11-17-1

По угледу на Женску парламентарну мрежу Народне скупштине Републике Србије и Парламентарну мрежу Скупштине АП Војводине, одборнице Скупштине Града Новог Сада одлучиле су да се уједине око заједничке идеје, и без обзира на страначку припадност, оснују радно тело како би релизовале активности на остварењу општекорисних друштвених циљева и допринеле оснаживању улоге жена у развоју савременог друштва.

Градоначелник Милош Вучевић поздравио је ову иницијативу 27 одборница из свих странака, нагласивши да је реч само о формализацији норми и активности које се у Новом Саду увелико примењују.

– Подсећам вас да је Нови Сад и потписник Европске повеље о равноправности жена и мушкараца у локалној заједници. Очекујем од колегиница да активно учествују у доношењу важних одлука, али и у надзору имплементације истих, и то у сарадњи са колегиницама из других нивоа власти. Једно од најважнијих питања јесте насиље над женама и децом у породици, али треба посебну пажњу посветити и економском јачању жена, и сузбијању појаве недовољног учешћа жена у извршној власти, пре свега у јавним предузећима.29-11-17-2

Време је за нове кораке у овој области, а важно је нагласити да је држава већ урадила велики посао са новим законским решењима у спречавању и борби против насиља над женама – истакао је градоначелник Милош Вучевић.

Како је оценила посланица Скупштине Републике Србије Марија Обрадовић последњих година поклања се много више пажње родној равноправности што указује на степен зрелости и демократичности српског друштва.

– Ово се дешава широм општина и градова, а најважније је да се жене организују и уједине своју политичку моћ у поправљању услова живота за све грађане, јер је акценат на јачању породице, и нема одлуке која је добра за српску жену, а да није истовремено добра за мушкарца. Ми као политичарке не смемо бити подељене у странке када је реч о темама као што су спречавање насиља у породици, здравље и образовање жена и слично – казала је Марија Обрадовић.29-11-17-3

Посланица Скупштине АП Војводине Миа Страјин навела је да се формирањем оваквих мрежа уједињују сви нивои власти у решавању великих друштвених проблема, чиме се доприноси стварању бољег друштва. Председница Комисије за родну равноправност и одборница у Скупштини Града Новог Сада Мирјана Василић позвала је Новосађанке да се обрате овом радном телу за подршку у решавању било каквих проблема, али и уколико имају идеје и сугестије које се тичу побољшања друштвеног положаја жена.

– Новосађанке могу да дођу сваког понедељка од 9 до 12 часова у Скупштину Града, али и чешће уколико се искаже потреба, а могу нам се јавити путем мејла на адресу zenskaodbornickamrezagons@novisad.rs – поручила је Мирјана Василић.