Članovi Saveta Saveta za zdravstvenu zaštitu, socijalnu zaštitu i društvenu brigu o deci i omladini danas su većinom glasova prihvatili Predlog zaključka o oslobađanju obaveze plaćanja doprinosa Grada Novog Sada, kao investitora na izgradnji 276 stambenih jedinica, u Ulici vojvode Putnika u Veterniku, u cilju obezbeđenja trajnih stambenih rešenja za najugroženije izbeglice, u okviru Regionalnog stambenog programa – Stambeni program u Republici Srbiji, Potprojekat 5 i uputili ga Skupštini Grada Novog Sada na razmatranje.

Stambeni objekat, prema Obrazloženju Predloga, namenjen je obezbeđenju stambenih rešenja za najugroženije izbeglice iz kategorija utvrđenih Regionalnim stambenim programom. Infrastrukturno opremanje zemljišta u javnoj svojini Grada Novog Sada za izgradnju 276 stambenih jedinice, kao i uređenje površine javne namene oko stambenih objekata obezbeđuje i finansira Grad Novi Sad.

Regionalni stambeni program je zajednički višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za oko 27.000 najugroženijih izbegličkih porodica u regionu. Od tog broja 16.780 porodica je u Republici Srbiji. Ovaj program, za sve četiri zemlje, vredan je 584 miliona evra i finansiran je sredstvima Evropske unije, koja je najveći donator, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Italije, Norveške, Švajcarske, Danske, Turske, Luksemburga, Kipra, Rumunije, Češke, Slovačke i Mađarske. Navedeni program u Republici Srbiji vredan je 330 miliona evra.

Planom realizacije Regionalnog stambenog programa Grad Novi Sad obuhvaćen je sledećim modelima stambenog zbrinjavanja izbeglica: dodelom montažnih kuća (potprojekat I, završen); dodelom građevinskog materijala (potprojekat IV, u toku); izgradnjom i dodelom 276 stambenih jedinica u zakup sa mogućnošću kupovine, u Veterniku (potprojekat V, u toku); otkupom seoskih domaćinstava sa okućnicom (potprojekat V, u toku), izgradnjom i dodelom 152 stambene jedinice u zakup sa mogućnošću kupovine, u Futogu (potprojekat VI, u toku) i dodelom 70 stanova u Ulici Milana Tepića u Veterniku (potprojekat VII, u pripremi).

O prihvaćenom Predlogu izjasniće se odbornici i odbornice na sednici Skupštine Grada Novog Sada u četvrtak, 14. decembra.