Чланови Савета Савета за здравствену заштиту, социјалну заштиту и друштвену бригу о деци и омладини данас су већином гласова прихватили Предлог закључка о ослобађању обавезе плаћања доприноса Града Новог Сада, као инвеститора на изградњи 276 стамбених јединица, у Улици војводе Путника у Ветернику, у циљу обезбеђења трајних стамбених решења за најугроженије избеглице, у оквиру Регионалног стамбеног програма – Стамбени програм у Републици Србији, Потпројекат 5 и упутили га Скупштини Града Новог Сада на разматрање.

Стамбени објекат, према Образложењу Предлога, намењен је обезбеђењу стамбених решења за најугроженије избеглице из категорија утврђених Регионалним стамбеним програмом. Инфраструктурно опремање земљишта у јавној својини Града Новог Сада за изградњу 276 стамбених јединице, као и уређење површине јавне намене око стамбених објеката обезбеђује и финансира Град Нови Сад.

Регионални стамбени програм је заједнички вишегодишњи програм Републике Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Републике Хрватске, који има за циљ да обезбеди трајна стамбена решења за око 27.000 најугроженијих избегличких породица у региону. Од тог броја 16.780 породица је у Републици Србији. Овај програм, за све четири земље, вредан је 584 милиона евра и финансиран је средствима Европске уније, која је највећи донатор, Сједињених Америчких Држава, Немачке, Италије, Норвешке, Швајцарске, Данске, Турске, Луксембурга, Кипра, Румуније, Чешке, Словачке и Мађарске. Наведени програм у Републици Србији вредан је 330 милиона евра.

Планом реализације Регионалног стамбеног програма Град Нови Сад обухваћен је следећим моделима стамбеног збрињавања избеглица: доделом монтажних кућа (потпројекат I, завршен); доделом грађевинског материјала (потпројекат IV, у току); изградњом и доделом 276 стамбених јединица у закуп са могућношћу куповине, у Ветернику (потпројекат V, у току); откупом сеоских домаћинстава са окућницом (потпројекат V, у току), изградњом и доделом 152 стамбене јединице у закуп са могућношћу куповине, у Футогу (потпројекат VI, у току) и доделом 70 станова у Улици Милана Тепића у Ветернику (потпројекат VII, у припреми).

О прихваћеном Предлогу изјасниће се одборници и одборнице на седници Скупштине Града Новог Сада у четвртак, 14. децембра.