Članovi Saveta za kulturu na današnjoj sednici utvrdili su Predlog odluke o podizanju spomenika kralju Petru I Karađorđeviću u Novom Sadu i uputili ga Skupštini Grada Novog Sada na razmatranje. Prema Predlogu odluke, spomenik čini figura kralja Petra I Karađorđevića na konju, na postamentu, a za mesto spomenika predložen je Trgu republike.

Inicijativu za podizanje spomenika podneli su predsednik Matice srpske prof. dr Dragan Stanić, direktor Muzeja Vojvodine dr Drago Njegovan, direktor Istorijskog arhiva Grada Novog Sada Petar Đurđev, direktor Biblioteke Grada Novog Sada Dragan Kojić i direktorka Muzeja Grada Novog Sada Vesna Jovičić, a Savet je inicijativu prihvatio na sednici u oktobru. Današnjem utvrđivanju Predlog odluke o podizanju spomenika kralju Petru I Karađorđeviću prethodilo je pribavljanje stručnog mišljenja Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada, kao i Javnog preduzeća “Urbanizam” o lokaciji za podizanje spomenika i uslovima za njeno uređenje.

U inicijativi za podizanje spomenika navedeno je da je Petar I Karađorđević bio kralj Srbije od 1903. do 1918. godine i kralj Srba, Hrvata i Slovenaca od 1918. do 1921. godine. Petar Karađorđević je bio Karađorđev unuk i treći sin Perside i kneza Aleksandra Karađorđevića. Nakon očeve abdikcije 1858. godine, Petar je sa porodicom živeo u inostranstvu. Školovanje je nastavio u Švajcarskoj, a potom u Parizu, gde je novembra 1862. godine upisao prestižnu vojnu akademiju Sen-Siro. Školovanje u Parizu, pored vojničkog i političkog obrazovanja, doprinelo je i uobličavanju njegovih političkih ideja. Učestvovao je kao oficir u francuskoj vojsci u Francusko-pruskom ratu. Pod pseudonimom Petar Mrkonjić borio se kao dobrovoljac u ustanku protiv osmanske vlasti u Bosni. Oženio se 1883. godine crnogorskom princezom Zorkom, ćerkom kneza Nikole sa kojom je imao petoro dece, uključujući i naslednika Aleksandra. Posle Majskog prevrata 1903. godine izabran je za kralja Srbije. Kao monarh zalagao se za ustavno uređenje zemlje i građansku demokratiju, a bio je poznat po svojoj libelarnoj politici što je Kraljevinu Srbiju učinilo centrom za južnoslovensko ujedinjenje. Kralj Petar je bio vrhovni komandant pobedonosne srpske vojske u Balkanskim ratovima. Zbog starosti, 24. juna 1914. godine, preneo je kraljevska ovlašćenja na prestolonaslednika Aleksandra.

Današnji Savet održan je u prostorijama Muzeja Grada Novog Sada, a nakon sednice direktorka Muzeja Vesna Jovičić upoznala je članove sa radom ove gradske ustanove.