Članovi Saveta za urbanizam, poslovni prostor i stambena pitanja prihvatili su na današnjoj sednici Predlog odluke o opštim pravilima kućnog reda u stambenim i stambeno-poslovnim zgradama na teritoriji Grada Novog Sada i uputili ga Skupštini grada na razmatranje.

Prema Predlogu odluke, pod kućnim redom podrazumevaju se prava i obaveze stanara zgrade u cilju nesmetanog stanovanja i pravilnog korišćenja stambenog i stambeno-poslovnog prostora u zgradi, zajedničkih delova zgrade, zajednički ograđenih prostora koji pripadaju zgradi, korišćenja, upotrebe i čuvanja od oštećenja zajedničkih instalacija, opreme i uređaja zgrade, i održavanja čistoće, reda i mira u zgradi. Ovom odlukom takođe se određuje i dozvoljeni nivo buke u korišćenju posebnih delova zgrade (stan, poslovni prostor, garaža, garažno mesto ili garažni boks), kao i uslovi pod kojima se mogu obavljati određene privredne delatnosti u zgradi, kako se stanarima ne bi remetio mir u korišćenju stanova i drugih delova zgrade. Kako je navedeno u Predlogu odluke, o kućnom redu u zgradi dužni su da se staraju stanari i organi stambene zajednice: skupština stambene zajednice i upravnik stambene zajednice.

Ovom odlukom definiše se vreme dnevnog i noćnog odmora, potom korišćenje posebnih i zajedničkih delova zgrade, korišćenje zajedničkih instalacija, opreme i uređaja, a definisane su i kaznene odredbe.

Članovi Saveta na današnjoj sednici prihvatili si i Predlog rešenja o davanju saglasnosti na Program poslovanja Javnog preduzeća “Urbanizam” Zavod za urbanizam Novi Sad za 2018. godinu, kao i Predlog rešenja o davanju saglasnosti na Program rada Stambene agencije Grada Novog Sada za 2018. godinu.

O prihvaćenim predlozima raspravljaće odbornici i odbornice na sednici Skupštine Grada Novog Sada u sredu, 27. decembra.