Манифестација “Антићеви дани”, која се ове године одржава 11. пут, почиње у понедељак, 12. марта и трајаће до петка, 16. марта, најављено је на данашњој конференцији за новинаре у Скупштини Града Новог Сада. У оквиру манифестације одржаће се низ културних садржаја, посвећених Мирославу Антићу и његовом стваралаштву, док ће се награда “Мирослав Антић” уручити Ненаду Шапоњи за збирку песама “Изгледам, дакле нисам”.08-03-18-1

Како је на конференцији за новинаре казао председник Скупштине Града Новог Сада и заменик председника Организационог одбора “Антићевих дана” Здравко Јелушић,  Мирослав Антић нас је задужио.

– Били смо у ситуацији да славимо културу овог града, да славимо наслеђе Мирослава Антића и његовог времена. Не можемо да не споменемо то да је Нови Сад Омладинска престоница Европе и Европска престоница културе. Сигурно да постоји значајан допринос Мирослава Антића и све оно што се претходних 11 година, од када постоји манифестација “Антићеви дани”, одвијало у граду, као велики културни догађај – поручио је председник новосадске Скупштине Здравко Јелушић.08-03-18-2

Он се захвалио свима онима који истрајно 11 година организују, смишљају и спроводе програме “Антићевих дана”, позивајући Новосађанке и Новосађане да посете неки од догађаја овогодишње манифестације.

Члан Организациног одбора и члан трочланог стручног жирија за доделу награде “Мирослав Антић” др Драшко Ређеп је подвукао да је Антић, спортским речником речено, вишебојац.

– Он је песник, сликар, филмски редитељ, одличан разговорник. Он је необичан феномен у нашем популистичком смислу. Данас негира познату тезу о томе да песник после своје физичке смрти одлази у сенку. Он је све популарнији – казао је др Ређеп.08-03-18-3

Образлажући Одлуку стручног жирија, др Ређеп је навео да књига Ненада Шапоње стоји у дубоком сагласју са метафизичким увидима Мирослава Антића, не губећи из вида ни лирско-емоционалну димензију човековог бивства у свету.

– Стилски дотерани стихови писани су у контрапункту, и левом и десном руком. Ова збирка појачава присуство поезије у свету, не лишавајући нас способности да критички промишљамо о сврсисходности њеног (не)постојања. Шапоњина песма не поседује први стих: песник маске и огледала препознаје страсно своју двојину – наводи се у једногласној одлуци жирија.08-03-18-4

Помоћница директора Културног центра Новог Сада Сунчица Марковић објаснила је да 11. “Антићеви дани” настављају програмску идеју претходних манифестација, а то је да се садржаји измештају из центра града. Она је најавила да ће “Антићеве дане” свечано отворити градоначелник Новог Сада Милош Вучевић у Градској кући у понедељак, 12. марта, те да ће се исти дан одржати премијера филма о  Мирославу Антићу “Први дан”, у продукција Културног центра Новог Сада. Свечано уручење награде “Мирослав Антић”, како је прецизирала Марковић, одржаће се последњег дана манифестације, у петак, 16. марта.

Током петодневног програма одржаће се низ догађаја у Културном центру Новог Сада, Градској библиотеци, Дунавском парку, Градској кући, Музеју Војводине, дворцу Еђшег и новосадским основним школама – ОШ “Мирослав Антић” у Футогу, ОШ “Петефи Шандор” и у приватној ОШ “Мирослав Мика Антић” из Новог Сада.