Nagrada “Miroslav Antić”, koja se dodeljuje u okviru manifestacije “Antićevi dani”, uručena je večeras na svečanosti u Gradskoj kući laureatu Nenadu Šaponji za najbolju zbirku pesama u 2017. godini “Izgledam, dakle nisam”.16-03-18-1 Nagradu je uručio predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić, poručivši da mu je velika čast što je u prilici da uruči jedno od najznačajnijih priznanja u Novom Sadu, koje se dodeljuje u oblasti književnog stvaralaštva.

– Ovo priznanje nosi ime jednog od najsvestranijih savremenih stvaralaca koji svojim delom i svojim životom nikada nije priznavao granice, ni geografske, a ni one druge, i koji istovremeno pripada svim odredištima i sredinama za koje su ga vezivali periodi njegovog odrastanja, rada i stvaralaštva, što je on sam najbolje opisao u svojoj “Nepovratnoj pesmi” – istakao je predsednik novosadske Skupštine Zdravko Jelušić.

On je dodao da Miroslav Antić za sve nas predstavlja neodvojivu odrednicu vremena i prostora kome pripadamo.

– Umesto suvoparnih biografskih podataka citiraću samog pesnika: “Svakog jutra poželim da počnem jednu odličnu biografiju, koja bi poslužila, ako nikome drugom, bar đacima u školi, jer oni, nažalost, moraju da uče i život pisca. Najviše bih voleo da sami izmislite moju biografiju. Onda ću imati mnogo raznih života i biti najživlji među živima. Ostalo, što nije za najavu pisca, nego za šaputanje, rekao sam u pesmi “In memoriam” – podsetio je Jelušić.16-03-18-2

Predsednik gradskog parlamenta podvukao je da Novi Sad, njegovi poštovaoci i naši sugrađani i sugrađanke sa velikim uvažavanjem čuvaju i neguju uspomenu na Miroslava Antića, a manifestacijom “Antićevi dani” pokušavamo da mu se barem delimično odužimo za sve one lepe trenutke i sećanja koja su neraskidivo vezana za njegovu poeziju, liriku i ono široko i veliko umetničko srce.

U odluci tročlanog žirija, u sastavu dr Draško Ređep, Marija Vasić Kanački i prof. dr Boško Suvajdžić, navedeno je da knjiga Nenada Šaponje stoji u dubokom saglasju sa metafizičkim uvidima Miroslava Antića, ne gubeći iz vida ni lirsko-emocionalnu dimenziju čovekovog bivstva u svetu.

– Stilski doterani stihovi pisani su u kontrapunktu, i levom i desnom rukom. Ova zbirka pojačava prisustvo poezije u svetu, ne lišavajući nas sposobnosti da kritički promišljamo o svrsishodnosti njenog (ne)postojanja. Šaponjina pesma ne poseduje prvi stih: pesnik maske i ogledala prepoznaje strasno svoju dvojinu –  navodi se u odluci tročlanog žirija, koji su se takođe obratili pulici na večerašnjoj svečanosti.16-03-18-3

Laureat Nenad Šaponja, primajući nagradu, istakao je da se družio sa Mikom i kada ga nije znao, jer mu je otac malo govorio o Marko Kraljeviću, a malo o omiljenim pesmama, za koje je kasnije saznao da ih je napisao Antić.

– Antić je bez sumnje naš najbolji pesnik, pesnik srca, pesnik koji jako dobro korespondira sa svima nama, koji imamo dete u sebi. On je bio to veliko dete i on tako uspostavlja komunikaciju. Oni koji nemaju to dete, oni su prokleti. Ova nagrada je neverovatna, i iako realativno mlada književna nagrada, uspela je da sa prethodnim dobitnicima uspostavi jedan niz dobre savremene poetike – kazao je Šaponja.16-03-18-4

Tokom svečanosti prisutnima se obratio i Jovan Beara sa Ispovestima o Antiću, a svečanoj dodeli u Gradskoj kući prethodilo je otvaranje izložbe skulptura Dragana Radenovića pod naziivom “Antić i njegovo doba”. Izložbu u Likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada otvorio je član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić, a biće otvorena do 19. marta. Večerašnjoj svečanosti u Gradskoj kući i uručivanjem nagrade “Miroslav Antić”, završena je ovogodišnja manifestacije “Antićevi dani”.