Интернационални фестивал алтернативног и новог театра ИНФАНТ, отворен је вечерас на свечаности у Српском нарадном позоришту. На свечаности, поводом отварања фестивала присутне је поздравио председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић, који је оценио да је ИНФАНТ један од фестивала са најдужом традицијом у нашем граду.25-06-18-1

– Током деценија активног деловања  и трагања за најпримеренијим концептом који ће пружити уточиште неким новим позоришним тенденцијама, фестивал је био домаћин многим алтернативним трупама, студентским академским позориштима, другачијим поставкама представа класичних репертоартских театара као и најбољим представницима аматерског театра. Постао је једна од одредница по којима је наш град стекао славу далеко изван својих граница и које су му и донеле две престижне европске титуле, титулу Европске престонице младих 2019 и Европске престонице културе 2021. године – поручио је председник Скупштине града Здравко Јелушић.

Он је додао да ће Град Нови Сад, у складу са својом Стратегијом културног развоја, наставити да пружа подршку фестивалу, “очекујући од њега, али и других културних манифестација у нашем граду, да и надаље наставе успешно да раде и трају на задовољство и радост својих бројних поштовалаца”.25-06-18-2

– Надам се да ће Нови Сад и овога пута показати да је добар домаћин, град отворених врата увек спреман да направи додатни искорак у ново и неистражено, град који храбро корача ка новим изазовима – закључио је Јелушић.

Током овогодишњег ИНФАНТ-а одржаће се 11 представа, десет округлих столова и једна изложба. Како је речено на свечаности, представе које ће публика имати прилику да види “садрже печат великих изазова и преиспитивања не само позоришног језика него и друштвене стварности, али и трагања за новом надом и стваралачким импулсима”.

Глумица, кореографкиња, редитељка, гостујућа професорка на Универзитету Голдсмит у Лондону Маја Митић приликом обраћања казала је да је сведок, учесник и посматрач овог фестивала од давне 1983. године.

– Те 1983. године уписала сам Академију уметности у Новом Саду. Упијала сам представе које сам могла да пратим на фестивалу током година школовања, упоређивала са великим и моћним Стеријиним позорјем, допуштала да фестивал утиче на моје етичке одлуке у бављењу позоришном уметношћу, заљубљивала се у овај фестивал и у овај град. Тада ми је била необично важна и значајна реченица – нема река без притока. Нема главног правца без алтернативног. Главног правца не би било да немамо алтернативне правце. Већ тада ми је било јасно да је та насушна потреба за фестивалом пулсирајућа и важна да се деси баш у овом граду – истакла је Митић.25-06-18-3

Она је додала да се касније, 1994. године, осећало у ваздуху да је тај пратиоц великог Стеријиног позорја довољно порастао и “да је спреман да тако пулсирајући може да лети на крилима аванградног театра самостално”.

– Заљубљена сам у ивице, границе, маргине, мањине, промене и утицаје на друштво и време у којем живимо. За мене су ово синоними за ИНФАНТ – поручила је Маја Митић.

Након свечаног отварања, на сцени “Пера Добриновић” у СНП-у одиграна је представа “У изградњи”, позоришне групе Даваи из Израела.