Професор др. Димитриј Каманин промовисан је вечерас на свечаности у Ректорату Универзитета у Новом Саду за почасног доктора наука Универзитета. На вечерашњој свечаности, присутне, декане факултета Универзитета у Новом Саду, представнике АП Војводине, студенте и друге госте, поздравио је председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић, рекавши да је новосадски Универзитет један од симбола нашег града, као ” духовни и интелектуани симбол”.28-06-18-4

– Сви смо ми поносни на свој Универзитет, јер су у њему, за ових скоро 60 година рада, ишколоване стотине хиљада академских грађана и ово је институција која је са сваком годином која протекне све млађа. Младост се доказује оснивањем нових факултета и института, иновирањем студијских програма и давање шансе младим предавачима да нове нараштаје спремају за лидере у свим областима живота, да их уче да одговоре на све изазове савременог доба – казао је Јелушић.

Председнк новосадског парламента је истакао да сматра да је највећи успех Универзитета у Новом Саду управо то што је одувек био неодвојиви део духа и суштине овог града, “огледало оног што једну средину чини другачијом од осталих и што је чини посебном”. Обраћајући се проф. др Каманину, председник Скупштине града Здравко Јелушић поручио је да га проглашењем за почасног доктор наука, “наш град и Универзитет добијају искреног амбасадора”.28-06-18-5

– Амбасадора који ће знати да презентује у својој моћној домовини овај Универзитет и Нови Сад, Омладинску престоницу Европе 2019. и Европску престоницу културе 2021. године – закључио је Јелушић.

Ректор Универзитета у Новом Саду проф. др Душан Николић истакао је да су оваква признања нешто највеће што неко ко није припадник једне академске заједнице може да добије од својих колега за досадашњи рад.

– Универзитет у Новом Саду је у том смислу успоставио врло високе стандарде. Ми сваке године додељујемо почасни докторат само једној личности и то оним људима који постижу врхунске резултате у областима науке и високог образовања и који су дали значајан допринос у успостављању веза између њихове академске заједнице и Универзитета у Новом Саду – објаснио је проф. др Николић.

Проф. др Димитриј Каманин, директор Департмана за међународну сарадњу Обједињеног института за нуклеарна истраживања у Дубни је заслужан за врло чврсту сарадњу између Природно математичког факултета, Департмана за Физику и Института Дубна у Руској Федерацији.28-06-18-6

– Блиска сарадња нашег Института и Србије почела је пре 25 година. То је било добра основа за даљу сарадњу са институцијама у Србији, као и са Универзитетом у Новом Саду. Изузетно сам почаствован да будем проглашен за почасног доктора наука Универзитета у Новом Саду. Ово високо признање и поверење које сам добио од Универзитета у Новом Саду учиниће да наставимо даље са високом сарадњом нашег Инсититута и Универзитета – изјавио је проф. др Каманин.

Присутнима на свечаности обратили су се и председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор, потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић, државна секретарка Министарства просвете и технолошког развоја Ана Ланговић Милићевић и градоначелница Сомбора Душанка Голубовић, као и представници академске заједнице. Титула почасног доктора наука додељује се у оквиру Дана Универзитета у Новом Саду.