Комисија за родну равноправност је на данашњој седници утврдила Програм активности у оквиру акције „Дан једнаких плата 2018. године“. Акција ће имати за циљ да скрене пажњу јавности на неравноправан положај жена у погледу просечних зарада, које остваре жене и мушкарци и да укаже на потребу предузимања суштинских активности у остваривању родне равноправности.

С обзиром на то да је прошле године, када је Комисија за родну равноправност по први пут организовала и спровела ову акцију, одзив привредних субјеката био заиста велик, а акција веома успешна, сматрам да је неопходно да одржимо континуитет и да је спроведемо и ове године – рекла је председница Комисије Мирјана Василић.

Она је нагласила да се, нажалост и ове године запажа разлика између просечне зараде коју остварују жене и мушкарци од око 11% и да је неопходно и даље указивати на тај проблем и додала да суштинско залагање и конкретне акције могу поспешити наше настојање да у пуном капацитету спроводимо начела родне равноправности.

Због тога ће Комисија упутити позив свим привредним субјектима у Граду Новом Саду, као и свима који желе да буду друштвено одговорни и допринесу подизању свести о потреби за родном равноправношћу, да својим учешћем подрже ову акцију и да омогуће женама да остваре попуст на робу и услуге у износу од управо тих 11% разлике у заради.

На седници је договорено да се акција „Дан једнаких плата 2018. године“ у Новом Саду одржи 14. децембра, а да се до тада акција промовише и да се омогући свим заинтересованим да се пријаве и узму учешће у њој.