Koordinaciono telo za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama na teritoriji Grada Novog Sada ocenilo je na današnjoj sednici da se akcija podela testova na psihoaktivne supstance uspešno odvija i da je naišla na razumevanje velikog broja roditelja. Kako je predsednik Koordinacionog tela i član Gradskog veća za obrazovanje Vladimir Jelić poručio, ovom kampanjom je spašeno mnogo mladih života.

– Prošle godine iz gradske kase je obezbeđeno 10 miliona dinara kojim je kupljeno 20.000 testova. Do sada je roditeljima podeljeno 18.000 i verujem da će primer našeg grada slediti i ostali gradovi u Srbiji – kazao je Jelić.

On je istakao da je ponosan što je Novi Sad prvi počeo da primenjuje ovakav način borbe protiv jednog od najvećih izazova u našem društvu.

– Očekujem da ćemo na ovaj način mnoge mlade odvratiti od ideje da uopšte probaju narkotike i tako sačuvamo njihovo zdravlje i živote. Apelujem i na one roditelje, koji testove nisu preuzeli tokom prošle školske godine, da to učine sada jer su dosadašnja iskustva pozitivna – precizirao je član Gradskog veća Vladimir Jelić.

Na današnjoj sednici Koordinacionog tela za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama na teritoriji Grada Novog Sada rukovodilac Grupe za suzbijanje maloletničke delikvencije u Odeljenju kriminalističke policije Policijske uprave Novi Sad i članica Koordinacionog tela Daliborka Vojvodić Tomović, upoznala je članove sa rezultatima Policijske uprave u školskoj 2017/18. godini, podvlačeći da je zabeležno 13 odsto manje nasilja 3. nivoa (nasilje o kojem se obaveštava policija) u odnosu na prethodnu školsku godinu. Ona je dodala da je zabeleženo i 36 odsto manje krivičnih dela u školskoj 2017/18. godini u odnosu na godinu dana ranije.

Kako je navedeno, u poslednjih pet godina očigledna je tendencija pada krivičnih dela u školama i okolini škola, a ocenjeno je da su sve bolji rezultati postignuti dugogodišnjim aktivnostima kako Policijske uprave, tako i Koordinacionog tela, te akcijama i projektima koji se sprovode u borbi protiv nasilja u školama.

– U školskoj 2017/18. godini kroz projekte “Osnovi bezbednosti dece”, u 86 škola održali smo 4.595 predavanja, koje je odslušalo više od 92.000 učenika 4. i 6. razreda osnovnih škola na teritoriji Južnobačkog okruga – objasnila je Vojvodić Tomović, podsećajući da Policisjka uprava Novi Sad učestvuje i u drugim brojnim aktivnostima u borbi protiv nasilja u školama.

Na sednici Koordinacionog tela istaknuta je zahvalnost Policijskoj upravi Novi Sad u borbi protiv nasilja u školama, a zaključeno je da će i u 2018/19. školskoj godini Koordinaciono telo nastaviti sa svojim aktivnostima.