Координационо тело за борбу против насиља у основним и средњим школама на територији Града Новог Сада оценило је на данашњој седници да се акција подела тестова на психоактивне супстанце успешно одвија и да је наишла на разумевање великог броја родитеља. Како је председник Координационог тела и члан Градског већа за образовање Владимир Јелић поручио, овом кампањом је спашено много младих живота.

– Прошле године из градске касе је обезбеђено 10 милиона динара којим је купљено 20.000 тестова. До сада је родитељима подељено 18.000 и верујем да ће пример нашег града следити и остали градови у Србији – казао је Јелић.

Он је истакао да је поносан што је Нови Сад први почео да примењује овакав начин борбе против једног од највећих изазова у нашем друштву.

– Очекујем да ћемо на овај начин многе младе одвратити од идеје да уопште пробају наркотике и тако сачувамо њихово здравље и животе. Апелујем и на оне родитеље, који тестове нису преузели током прошле школске године, да то учине сада јер су досадашња искуства позитивна – прецизирао је члан Градског већа Владимир Јелић.

На данашњој седници Координационог тела за борбу против насиља у основним и средњим школама на територији Града Новог Сада руководилац Групе за сузбијање малолетничке деликвенције у Одељењу криминалистичке полиције Полицијске управе Нови Сад и чланица Координационог тела Далиборка Војводић Томовић, упознала је чланове са резултатима Полицијске управе у школској 2017/18. години, подвлачећи да је забележно 13 одсто мање насиља 3. нивоа (насиље о којем се обавештава полиција) у односу на претходну школску годину. Она је додала да је забележено и 36 одсто мање кривичних дела у школској 2017/18. години у односу на годину дана раније.

Како је наведено, у последњих пет година очигледна је тенденција пада кривичних дела у школама и околини школа, а оцењено је да су све бољи резултати постигнути дугогодишњим активностима како Полицијске управе, тако и Координационог тела, те акцијама и пројектима који се спроводе у борби против насиља у школама.

– У школској 2017/18. години кроз пројекте “Основи безбедности деце”, у 86 школа одржали смо 4.595 предавања, које је одслушало више од 92.000 ученика 4. и 6. разреда основних школа на територији Јужнобачког округа – објаснила је Војводић Томовић, подсећајући да Полицисјка управа Нови Сад учествује и у другим бројним активностима у борби против насиља у школама.

На седници Координационог тела истакнутa је захвалност Полицијској управи Нови Сад у борби против насиља у школама, а закључено је да ће и у 2018/19. школској години Координационо тело наставити са својим активностима.