Пријем за студенте прве године Факултета техничких наука Универзитета у Новом Саду одржан је данас на Тргу Доситеја Обрадовића. Поред прикладног програма, као и упознавања са управом и руководиоцима ФТН-а, као и студентским организацијама ФТН-а, бруцошима су се обратили и представници Града29-09-18-1

 и АП Војводине, председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић и покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић.

– Факултет техничких наука школује будуће технократе. Мало је познате да је први технократа измислио точак, а данас су технократе довеле до тога да туризам у васиони постаје стварност. Нови Сад може са поносом да каже да има овај факултет. Сигуран сам да сви они који заврше Факултет техничких наука имају осигурану будућност – поручио је председник Скупштине града Здравко Јелушић.29-09-18-2

Он је додао да је најважније за студенте да се стекну одређена знања, али и искуство. Јер, “знање и искуство појединцу дају моћ и снагу да задовољи своје егзистенцијалне потребе и да допринесе друштвеној заједници која га је школовала”.

– Улога факултета јесте место креирања есенције једног друштва. Људи који завршавају факултете показују да су способни да организују своје време и себе, да би сутра могли да организују људе око себе и правили овај свет бољим – закључио је председник новосадског парламента.

Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић казао је да су млади људи одабарали прави факултет.29-09-18-3

– То је место где се сусреће наука и високо образовање и привреда. Ови млади људи су поклонили своје поверење и могу рачунати да ће добити најбоља знања. Ова знања су видљива и у привредном развоју Србије. Млади су бирали једну извесну судбину, да буду део процеса промена и да у сваком од сегмената који се овде развија буду стварни потенцијал развоја у компанијама – рекао је проф. др Милошевић.

Декан ФТН-а проф. др Раде Дорословачки прецизирао је да је око 2.500 студената уписало прву годину, устврдивши да је Факутет техничких наука један од ретких факултета где се број студената још увек не смањује.

– То је знак да смо добар факултет и да деца уче оно што воле. На већини наших студијских програма је ситуација таква да чим студент заврши факултет, има посао – закључио је проф. др Дорословачки.29-09-18-4

Бруцоше је поздравио и одлазећи ректор Универзитета у Новом Саду проф. др Душан Николић, поручивши новим студентима да су “направили прави животни избор”.

– Од данас и званично постајете чланови једне велике и моћне академске заједнице коју чини близу 52 хиљаде студената, 5.000 запослених професора, асистената, истраживача и оних који нас подржавају у активностима на 14 факултета и три института у четири универзитетска града. Ово је институција која отвара многе могућности, институција која је повезана са великим бројем универзитета у свету и то не без разлога – подвукао је проф. др Николић.

Студентима су се обратили и студент продекан ФТН-а Дејан Наћић, као и представница компаније НИС. Поред пригодног програма, бруцоши су на изложеним штандовима могли да постављају питања старијим студентима, а најбољима су додељене награде за остварене резултате на пријемном испиту.