У сарадњи Скупштине АП Војводине, Града Новог Сада, уз партнерство Програма Уједињених нација за развој (UNDP) и подршку Владе Швајцарске, у Скупштини АП Војводине ће се 18. и 19. октобра одржати “Прва годишња конференција локалних скупштина”, најавили су данас генерални секретар Скупштине АПВ Никола Бањац и секретар Скупштине Града Новог Сада Марко Радин.12-10-18-1

Генерални секретар Скупштине АПВ Никола Бањац истакао је да ова конференција одраз одличне сарадње и јединства Скупштине АПВ и Града Новог Сада, као и свих осталих централних и локалних институција.

– На предстојећој конференцији ће се развијати мисао и расправљати о темама од локалног до глобалног значаја. Наш циљ је да јачамо капацитете рада институција и стручних служби, као и да промовишемо партиципацију грађана у њиховом раду. Такође, уз помоћ наших партнера из UNDP и Владе Швајцарске желимо да се укључимо у глобалне процесе промоције Циљева одрживог развоја Уједињених нација (УН), пре свега развоју Циља 16., а то су мир, правда и снажне институције – истакао је Бањац.12-10-18-2

Он је нагласио да, са великим задовољством, може да најави да ће у оквиру ове конференције, Скупштина АПВ добити донацију у опреми од UNDP и Владе Швајцарске, вредну више од 20 хиљада долара, којом ће се значајно модернизовати једна од скупштинских сала и унапредити рад.

Секретар Скупштине Града Новог Сада Марко Радин оценио је предстојећу “Прву годишњу конференцију локалних скупштина” као важну у повезивању и удруживању локалних парламената.

– Прошле године је одржана конференција посвећена дигитализацији рада локалних скупштина, а ове године се организује “Прва годишња конференција локалних скупштина”, стручни скуп на којем ћемо пуно пажње посветити подизању капацитета стручних служби скупштина – истакао је Радин.12-10-18-3

Он је казао да су Град Нови Сад и Скупштина АП Војводине, кроз сарадњу са донаторима конференције Владом Швајцарске и Програмом за развој Уједињених нација,  препознали важност и улогу локалних скупштина за све грађане на локалном нивоу.

Према његовим речима, програм конференције је подељен у четири панела. Први панел ће се бавити значајем и улогом локалних скупштина за грађане, тема другог панела је измена Закона о локалној самоуправи, трећи је везан за циљеве одрживог развоја и последњи панел је посвећен подизању капацитета дигиталних система у парламентима.

Секретари Бањац и Радин захвали су се градоначелнику Града Новог Сада Милошу Вучевићу и председнику Скупштине АПВ Иштвану Пастору што су, препознавајући важност оваквих догађаја, свесрдно подржали одржавање ове значајне конференције.