Pravoslavna reč, ansambl “Vila” srpskog kulturno-umetničkog društva “Železničar” i doc. dr Miroslav Kopanja dobitnici su ovogodišnje Oktobarske nagrade Grada Novog Sada, dok je Novembarska povelja  za 2018. godinu pripala direktoru Tehničke škole “Mileva Marić – Ajnštajn” dr Stanku Matiću.

Izdavačkom preduzeću Pravoslavna reč Oktobarska nagrada dodeljena je za izuzetna ostvarenja u višegodišnjoj izdavačkoj delatnosti, kojima se prepoznaje, obnavlja i čuva nacionalni identitet i predstavlja svetska istorijska, umetnička i kulturna baština. Ansamblu “Vila” SKUD “Železničar” Oktobarska nagrada pripala je za izuzetna ostvarenja u oblasti kulture i umetnosti, negovanjem narodnog stvaralaštva i tradicionalnih vrednosti, kroz igru, pesmu, običaje i materijalnu kulturu, čime potvrđuje identitet Grada Novog Sada kao kulturne prestonice. Doc. dr Miroslav Kopanja visoko gradsko priznanje dobio je za izuzetan doprinos društvenom i privrednom razvoju, kao i ostvarenim rezultatima u promovisanju šaha u Gradu Novom Sadu.

Direktor Tehničke škole “Mileva Marić – Ajnštajn” dr Stanko Matić zaslužio je Novembarsku povelju za rezultate u prosveti ostvarene razvijanjem stvaralačkih i radnih potencijala učenika i profesora srednjih škola u Novom Sadu, kojima se usvaja princip celoživotnog učenja i održivosti nastave u životnom okruženju.

Oktobarska nagrada dodeljuje se povodom obeležavanja 23. oktobra, Dana oslobođenja Novog Sada u Drugom svetskom ratu, dok se Novembarska povelja dodeljuje povodom obeležavanja 9. novembra 1918. godine, dana kada je srpska vojska oslobodila Novi Sad i 25. novembra 1918. godine, dana kada je Velika Narodna Skupština Srba, Bunjevaca i drugih Slovena Banata, Bačke i Baranje, donela Odluku o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji. Nagrade će ovogodišnjim laureatima biti dodeljene na svečanosti u Gradskoj kući.