Православна реч, ансамбл “Вила” српског културно-уметничког друштва “Железничар” и доц. др Мирослав Копањa добитници су овогодишње Октобарске награде Града Новог Сада, док је Новембарска повеља  за 2018. годину припала директору Техничке школе “Милева Марић – Ајнштајн” др Станку Матићу.

Издавачком предузећу Православна реч Октобарска награда додељена је за изузетна остварења у вишегодишњој издавачкој делатности, којима се препознаје, обнавља и чува национални идентитет и представља светска историјска, уметничка и културна баштина. Ансамблу “Вила” СКУД “Железничар” Октобарска награда припала је за изузетна остварења у области културе и уметности, неговањем народног стваралаштва и традиционалних вредности, кроз игру, песму, обичаје и материјалну културу, чиме потврђује идентитет Града Новог Сада као културне престонице. Доц. др Мирослав Копањa високо градско признање добио је за изузетан допринос друштвеном и привредном развоју, као и оствареним резултатима у промовисању шаха у Граду Новом Саду.

Директор Техничке школе “Милева Марић – Ајнштајн” др Станко Матић заслужио је Новембарску повељу за резултате у просвети остварене развијањем стваралачких и радних потенцијала ученика и професора средњих школа у Новом Саду, којима се усваја принцип целоживотног учења и одрживости наставе у животном окружењу.

Октобарска награда додељује се поводом обележавања 23. октобра, Дана ослобођења Новог Сада у Другом светском рату, док се Новембарска повеља додељује поводом обележавања 9. новембра 1918. године, дана када је српска војска ослободила Нови Сад и 25. новембра 1918. године, дана када је Велика Народна Скупштина Срба, Буњеваца и других Словена Баната, Бачке и Барање, донела Одлуку о присаједињењу Војводине Краљевини Србији. Награде ће овогодишњим лауреатима бити додељене на свечаности у Градској кући.