Naučni skup “Srbi u Ugarskoj 1848 – 1918: od Majske do Velike narodne skupštine”, počeo je danas u Matici srpskoj i na njemu učestuvuju mnogobrojni stručnjaci i naučnici, univerzitetski profesori. Svečanom otvaranju prisustvovao je predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić, koji je pozdravio prisutne, poručivši da je bitno da se ovakav naučni skup održava u zdanju Matice sprske, “za ceo srpski narod važne institucije”.02-11-18-1

– Vrlo je važno, za ovaj grad, srpsku Atinu, ali i Evropsku prestonicu mladih i Evropsku prestonicu kulture da se ovakvi naučni skupovi održavaju u gradu koji je u svojoj istoriji, u vrlo teškim vremenima za srpski narod,  uspeo da postane svetionik i sigurna luka srpske književnosti, nauke i kulture – kazao je predsednik Skupštine Grada Novog Sada.

On je istakao da je “zadatak i obaveza gradske vlasti da snažno podržimo svaki projekat koji predstavlja istinu o srpskom narodu i da skrenemo pažnju javnosti na rad ustanova, organizacija i ličnosti koje su u tom perodu dale svoj doprinos u ostvarivanju univerzalnog i najvažnijeg ljudskog principa slobode naroda”.02-11-18-2

Predsednik novosadskog parlamenta je podsetio da je Grad Novi Sad osnovao odbor za obeležavanje stogodišnjice oslobođenja Novog Sada u Prvom svetskom ratu i ulaska srpske vojske u Novi Sad.

– Zadatak tog odbora jeste pokretanje programa popularizacije i podsticanje javnih debata o značaju jasnog i celovitog tumačenja istorijskih procesa – precizirao je Jelušić.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović ocenio je da su dva velika događaja, Majska skupština i Velika narodna skupština međaši, ali i svedoci celokupne naše istorije i borbe našeg naroda za identitet i slobodu.

– Slavićemo ovaj veliki jubilej dostojanstveno, ne kao pobedu bilo koga nad bilo kime, već kao pobedu slobode. Ovo je prilika i da se odužimo svima onima koji su utkali sebe u slobodu naše zemlje – rekao je Mirović.

Vladika bački dr Irinej Bulović istakao je da je suština praznika, kao izdvojenog i posebnog dana, sećanje.02-11-18-3

– Kad kažemo sećanje mislimo na živo sećanje, sećanje u bukvalnom smislu, posebno mi hrišćani na liturgijsko sećanje, a ono znači oživljavanje davnih ličnosti i događaja. Ovaj skup je i praznični, u smislu živog i životvornog sećanja, a ne samo razmene saznanja – poručio je vladika bački dr Irinej Bulović.

Predsednik Matice srpske prof. dr Dragan Stanić istakao je da je ideja Matice da ovim naučnim skupom osvetli period naše istorije od 1848. do 1918. godine.

– Kako kroz političke procese i položaj srpskog naroda u Habzburškom carstvu, tako i kroz sva tadašnja dešavanja u oblasti kulture, kako bismo sačuvali od zaborava taj važan deo srpske istorije – izjavio je prof. dr Stanić.