Predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić i član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić borave u Firenci gde učestvuju na prvoj konferenciji gradova koji su bili ili će biti evropske prestonice kulture, pod nazivom “Godina evropskog kulturnog nasleđa”.06-11-18-1

Prva konferencija održava se od 5. do 7. novembra u italijanskom gradu, a učesnici, predstavnici gradova, zajedno razmatraju teme iz oblasti kulture, ali i uloge i uticaja kulture na turizam, privredu, ekonomiju.

Moto konferencije je “Jedinstveni u različitosti” i ovo je prilika da se potpišu povelje o zaštiti kulturnog nasleđa, negovanju kulture različitosti i dizanju svesti da je kulturna baština važan faktor u napretku ekonomije i poboljšanju uslova življenja građana.

Dobijanjem titule Evropske prestonice kulture,06-11-18-2 Novi Sad se našao u krugu 40 evropskih gradova koji se prepoznaju po visokom stepenu negovanja kulture i koji su u prethodnom periodu nosili ovu prestižnu titulu. Prva evropska prestonica kulture bila je Atina 1985. godine, a zatim slede gradovi kao što je Firenca, Pariz, Madrid, Berlin i drugi.