Председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић и члан Градског већа за културу Далибор Рожић бораве у Фиренци где учествују на првој конференцији градова који су били или ће бити европске престонице културе, под називом “Година европског културног наслеђа”.06-11-18-1

Прва конференција одржава се од 5. до 7. новембра у италијанском граду, а учесници, представници градова, заједно разматрају теме из области културе, али и улоге и утицаја културе на туризам, привреду, економију.

Мото конференције је “Јединствени у различитости” и ово је прилика да се потпишу повеље о заштити културног наслеђа, неговању културе различитости и дизању свести да је културна баштина важан фактор у напретку економије и побољшању услова живљења грађана.

Добијањем титуле Европске престонице културе,06-11-18-2 Нови Сад се нашао у кругу 40 европских градова који се препознају по високом степену неговања културе и који су у претходном периоду носили ову престижну титулу. Прва европска престоница културе била је Атина 1985. године, а затим следе градови као што је Фиренца, Париз, Мадрид, Берлин и други.