Predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić boravi u dvodnevnoj poseti Modeni, gde se u okviru boravka gradu pobratimu Novog Sada sastao sa gradonačelnikom Modene Đankarlom Mucarelijem i predsednicom Skupštine italijanskog grada Frančeskom Maleti.14-11-18-1

Predstavnici dva grada pobratima razgovarali su o unapređenju odnosa, a zajednička ocena je da se saradnja ozvaničena potpisivanjem Povelje o bratimljenju davne 1964. godine intenzivira pre svega u oblastima kulture, omladine i sporta.

Predsednik novosadske Skupštine Zdravko Jelušić prisustvovao je i konferenciji održanoj povodom obeležavanja početka projekta “KrosOpera”, koji udružuje tri opera-teatra iz tri grada: Modene (Gradski teatar), Linca (Nacionalni teatar) i Novog Sada (Srpsko narodno pozorište). Cilj projekta je da se proizvede nova opera kroz model saradnje navedenih teatara. Tokom konferencije predsednik gradskog parlamenta zahvalio se gradonačelniku Modene na gostoprimstvu, istovremeno predstavljajući Novi Sad kao univerzitetski grad i centar informacionih tehnologija, ali i kao Evropsku prestonicu kulture 2021. godine i Omladinsku prestonicu Evrope 2019. godine.14-11-18-2

– Kultura, mladi i sport prvi su koraci u čvršćem povezivanju dva grada, ali i dva naroda – istakao je predsednik Skupštine Grada Novog Sada.

U okviru posete italijanskom gradu, Jelušić se sastao i sa predstavnicima omladinskih organizacija i kreatora lokalne politike za mlade u Modeni, a organizovana je poseta prostorima uređenim za omladinska udruženja, gde je Anastazija Bakmaz ispred OPENS 2019. domaćinima predstavila aktivnosti Novog Sada tokom 2019. godine.