Председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић борави у дводневној посети Модени, где се у оквиру боравка граду побратиму Новог Сада састао са градоначелником Модене Ђанкарлом Муцарелијем и председницом Скупштине италијанског града Франческом Малети.14-11-18-1

Представници два града побратима разговарали су о унапређењу односа, а заједничка оцена је да се сарадња озваничена потписивањем Повеље о братимљењу давне 1964. године интензивира пре свега у областима културе, омладине и спорта.

Председник новосадске Скупштине Здравко Јелушић присуствовао је и конференцији одржаној поводом обележавања почетка пројекта “КросОпера”, који удружује три опера-театра из три града: Модене (Градски театар), Линца (Национални театар) и Новог Сада (Српско народно позориште). Циљ пројекта је да се произведе нова опера кроз модел сарадње наведених театара. Током конференције председник градског парламента захвалио се градоначелнику Модене на гостопримству, истовремено представљајући Нови Сад као универзитетски град и центар информационих технологија, али и као Европску престоницу културе 2021. године и Омладинску престоницу Европе 2019. године.14-11-18-2

– Култура, млади и спорт први су кораци у чвршћем повезивању два града, али и два народа – истакао је председник Скупштине Града Новог Сада.

У оквиру посете италијанском граду, Јелушић се састао и са представницима омладинских организација и креатора локалне политике за младе у Модени, а организована је посета просторима уређеним за омладинска удружења, где је Анастазија Бакмаз испред ОПЕНС 2019. домаћинима представила активности Новог Сада током 2019. године.