Članovi Saveta za kulturu na današnjoj sednici prihvatili su većinom glasova Predlog odluke o postavljanju spomen-ploče Ignjatu Pavlasu u Novom Sadu i Predlog odluke o postavljanju spomen-obeležja “Šajka” na Petrovaradinskoj tvrđavi i uputili ih Skupštini Grada Novog Sada na razmatranje.

Prema Predlog odluke o postavljanju spomen-ploče Ignjatu Pavlasu, spomen-ploča postavlja se na bočnoj fasadi kuće u Železničkoj ulici broj 10 u Novom Sadu. Na spomen-ploči, prema Predlogu odluke, treba da bude reljefni lik Ignjata Pavlasa i na srpskom jeziku ćiriličnim pismo da piše tekst: “Ignjat Pavlas 1886 – 1942. U ovoj kući živeo je Ignjat Pavlas, znameniti novosadski advokat, član predsedništva Velike narodne skupštine Srba, Bunjevaca i drugih Slovena Banata, Bačke i Baranje, starešina Sokolskog društva i osnivač prvog planinarskog društva u Vojvodini, pogubljen u Novosadskoj raciji.” Inicijativu za postavljanje spomen-ploče Ignjatu Pavlasu podnela je Macchiato kuća.

Prema Predlog odluke o postavljanju spomen-obeležja “Šajka” na Petrovaradinskoj tvrđavi, spomen-obeležje čini umetnička instalacija, tradicionalnog srpskog broda šajke, od alumunijuma bele boje, dužine 10 metara, širine 1,5 metara i visine 2,5 metra, na postamentu od kamena. Prema Predlogu odluke, spomen-obeležje treba da se postavi na otvorenoj zelenoj površini Petrovaradinske tvrđave, uz Kamenički put u blizini kolskog puta Hornverk. Inicijativu za postavljanje spomen-obeležja “Šajka” na Petrovaradinskoj tvrđavi podnela je Fondacije EXIT.