Чланови Савета за културу на данашњој седници прихватили су већином гласова Предлог одлуке о постављању спомен-плоче Игњату Павласу у Новом Саду и Предлог одлуке о постављању спомен-обележја “Шајка” на Петроварадинској тврђави и упутили их Скупштини Града Новог Сада на разматрање.

Према Предлог одлуке о постављању спомен-плоче Игњату Павласу, спомен-плоча поставља се на бочној фасади куће у Железничкој улици број 10 у Новом Саду. На спомен-плочи, према Предлогу одлуке, треба да буде рељефни лик Игњата Павласа и на српском језику ћириличним писмо да пише текст: “Игњат Павлас 1886 – 1942. У овој кући живео је Игњат Павлас, знаменити новосадски адвокат, члан председништва Велике народне скупштине Срба, Буњеваца и других Словена Баната, Бачке и Барање, старешина Соколског друштва и оснивач првог планинарског друштва у Војводини, погубљен у Новосадској рацији.” Иницијативу за постављање спомен-плоче Игњату Павласу поднела је Macchiato кућа.

Према Предлог одлуке о постављању спомен-обележја “Шајка” на Петроварадинској тврђави, спомен-обележје чини уметничка инсталација, традиционалног српског брода шајке, од алумунијума беле боје, дужине 10 метара, ширине 1,5 метара и висине 2,5 метра, на постаменту од камена. Према Предлогу одлуке, спомен-обележје треба да се постави на отвореној зеленој површини Петроварадинске тврђаве, уз Каменички пут у близини колског пута Хорнверк. Иницијативу за постављање спомен-обележја “Шајка” на Петроварадинској тврђави поднела је Фондације EXIT.