Svečanom Skupštinom u amfiteatru SPC “Vojvodina”, danas je obeleženo 90 godina postojanja i rada Vazduhoplovnog saveza Vojvodine. Pristune članove Saveza, kao i goste, pozdravio je predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić, istakavši da bi 90 godina bilo zabeleženo samo u kalendaru da kroz Vazduhoplovni savez Vojvodine nisu prošli mnogobrojni ljudi, sportski piloti, jedriličari, padobranci…11-12-18-1

– To je ipak ekskluzivan sport i to ekskluzivan za one koji su najhrabriji među nama. Nije jednostavno uzleteti, pobediti zemljinu ravnotežu i prizmeljiti se. Njihova hrabrost se pokazivala i u zlim vremenima, kada je trebala da se brani država. Ogroman broj onih koji su bili u vazduhoplovnom savezu su bili na raspolaganju svojoj državi za svih 90 godina i uvek su bili posvećeni svojoj državi – poručio je predsednik gradskog parlamenta Zdravko Jelušić.

On je vazduhoplovcima ponudio pomoć, pre svega u popularizaciji ovog sporta kod mladih, kako bi se duga i bogata tradicija vazduhoplovstva još čvršće nastavila.

Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu Vladimir Batez kazao je da trajati uspešno 90 godine u bilo kojoj oblasti nije lako.11-12-18-2

– Sam istorijat vazduhoplovstva Vojvodine seže i pre godina zvaničnog osnivanja pokrajinskog vazduhoplovnog saveza. Prvi preleti nad vojvođanskom ravniciom su bili 1909. godine, a vazduhoplovstvo Vojvodine je dalo ogroman doprinos na unapređenju tog sprota u državi. U vazduhoplovstvu imamo izuzetne sprotiste, koji postižu izuzetne rezultate – rekao je Batez.

Generalni sekretar Vazduhoplovnog saveza Vojvodine Željko Vuletić podvukao je da je za vazduhoplovce ovo veliki dan. On je podsetio da vazduhoplovci postižu velike uspehe i razultate kako na domaćem planu, tako i na međunarodnoj sceni, ali i da su vazduhoplovnom sportu potrebni mladi.11-12-18-3

– Danas postoje mnogobrojni sportovi i druge aktivnosti kojima se mladi bave. Teško je da se zadrže u vazduhoplovstvu. Tim pre što su naša sportska letelišta dislocirana iz gradova, nisu tako blizu. Treba dosta odricanja i potrebna je velika ljubav i upornost da bi se ostalo u vazduhoplovstvu i da bi se postigli određeni rezultati – zaključio je Vuletić.

Svečanoj sednici prisutvovao je i član Gradskog veća za saobraćaj Aleksandar Kravić, potom predsednik Vazduhoplovnog saveza Srbije Labud Bulatović, kao i druge brojne zvanice.