Свечаном Скупштином у амфитеатру СПЦ “Војводина”, данас је обележено 90 година постојања и рада Ваздухопловног савеза Војводине. Пристуне чланове Савеза, као и госте, поздравио је председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић, истакавши да би 90 година било забележено само у календару да кроз Ваздухопловни савез Војводине нису прошли многобројни људи, спортски пилоти, једриличари, падобранци…11-12-18-1

– То је ипак ексклузиван спорт и то ексклузиван за оне који су најхрабрији међу нама. Није једноставно узлетети, победити земљину равнотежу и призмељити се. Њихова храброст се показивала и у злим временима, када је требала да се брани држава. Огроман број оних који су били у ваздухопловном савезу су били на располагању својој држави за свих 90 година и увек су били посвећени својој држави – поручио је председник градског парламента Здравко Јелушић.

Он је ваздухопловцима понудио помоћ, пре свега у популаризацији овог спорта код младих, како би се дуга и богата традиција ваздухопловства још чвршће наставила.

Покрајински секретаријат за спорт и омладину Владимир Батез казао је да трајати успешно 90 године у било којој области није лако.11-12-18-2

– Сам историјат ваздухопловства Војводине сеже и пре година званичног оснивања покрајинског ваздухопловног савеза. Први прелети над војвођанском равнициом су били 1909. године, а ваздухопловство Војводине је дало огроман допринос на унапређењу тог спрота у држави. У ваздухопловству имамо изузетне спротисте, који постижу изузетне резултате – рекао је Батез.

Генерални секретар Ваздухопловног савеза Војводине Жељко Вулетић подвукао је да је за ваздухопловце ово велики дан. Он је подсетио да ваздухопловци постижу велике успехе и разултате како на домаћем плану, тако и на међународној сцени, али и да су ваздухопловном спорту потребни млади.11-12-18-3

– Данас постоје многобројни спортови и друге активности којима се млади баве. Тешко је да се задрже у ваздухопловству. Тим пре што су наша спортска летелишта дислоцирана из градова, нису тако близу. Треба доста одрицања и потребна је велика љубав и упорност да би се остало у ваздухопловству и да би се постигли одређени резултати – закључио је Вулетић.

Свечаној седници присутвовао је и члан Градског већа за саобраћај Александар Кравић, потом председник Ваздухопловног савеза Србије Лабуд Булатовић, као и друге бројне званице.