Prvi Fandrejzing kongres – OPENS FUNDCON, u organizaciji Omladinske prestonice Evrope Novi Sad, počeo je danas u Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu. Na 1. Fandrejzing kongresu mladima će se predstaviti postojeći programi i izvori finansiranja u Srbiji, a organizacije i kancelarije za mlade dobiće priliku da čuju o novim načinima prikupljanja sredstava, kao i marketing kampanjama.15-12-18-1

Obraćajući se prisutnima, predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić istakao je da potrebe mladih moraju biti prepoznate.

– Od vas mladih zavisi da li će vaše vizije i potrebe biti prepoznate, a moraju biti prepoznate na takav način da zainteresuju ljude oko sebe. Vrlo često sa svojim vizijama nailazite na zid, ali ne dozvolite da vaša vizija i energija bude prigušeni. Morate tražiti mnogo, ali tražite institucionalno – poručio je predsednik gradskog parlamenta Zdravko Jelušić.

On je, kao primer, naveo mlade iz OPENS-a, objašnjavajući da su veru u pripremanje Novog Sada za Omladinsku prestonicu Evrope preneli na one koji su odluku o tome donosili.15-12-18-2

– U svojim vizijama budite “drski” da tražite podršku, a imate idealu priliku jer smo Omladinska prestonica Evrope, a OPENS će podržati dobre ideje. Dajte vizije kako da ovaj grad sutra bude bolje mesto za život nego danas. Jer mi se trudimo da danas bude bolje nego juče, ali budućnost je vaša – kazao je Jelušić.

Predsednik privredne komore Vojvodine Boško Vučurević podsetio je da Privredna komora mesto okupljanja privrednika i privrednih zbivanja.

– Mi nastojimo da u to mesto okupljanja privrednika uključimo što je više moguće mladih. Da njihovu energiju, projekte i znanje implementiramo u privredna zbivanja, da stvorimo ambijent u kojem će mladi, sa svojim projektima, biti dobrodošli – pojasnio je Vučurević.15-12-18-3

Sanja Atanacković ispred Kancelarije Vlade Republike Srbije za saradnju sa organizacijama civilnog društva istakla je da civilno društvo treba aktivno da učestvuje u kreiranju procesa donošenja politika.

– Naš cilj je uspostavljanje sistemskog dijaloga i unapređenja saradnje sa organizacijama civilnog drušva i javne uprave. Ovo je idealna prilika da se na jednom mesto okupe organizacije civilnog društva i donatori, predstavnici uprava, da se uspostave partnerstva za naredne projekte. Značaj organizacije civilnog društva upravo je u tome da moraju biti partner Vladi u reformskim procesima i u procesima širenja demokratije – precizirala je Atanacković.15-12-18-4

Programska koordinatorka OPENS-a Aleksandra Ilijin objasnila je da je ideja prvog kongresa povezivanje organizacija za mlade, nevladini i civilni sektor sa različitim kompanijama i donatorima koji rade u Srbiji.

– Cilj je da oni koji nisu koristili usluge donatora počnu da razmišljaju u tom pravcu, ali i da učesnici nauče veštine kako da dođu do sredstava – rekla je Ilijin.

Kongres je prevashodno namenjen organizacijama za mlade i institucijama koje se bave mladima, a kroz sesije i panela donatori i stručnjaci će učesnicima deliti potrebne informacije.