Први Фандрејзинг конгрес – OPENS FUNDCON, у организацији Омладинске престонице Европе Нови Сад, почео је данас у Ректорату Универзитета у Новом Саду. На 1. Фандрејзинг конгресу младима ће се представити постојећи програми и извори финансирања у Србији, а организације и канцеларије за младе добиће прилику да чују о новим начинима прикупљања средстава, као и маркетинг кампањама.15-12-18-1

Обраћајући се присутнима, председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић истакао је да потребе младих морају бити препознате.

– Од вас младих зависи да ли ће ваше визије и потребе бити препознате, а морају бити препознате на такав начин да заинтересују људе око себе. Врло често са својим визијама наилазите на зид, али не дозволите да ваша визија и енергија буде пригушени. Морате тражити много, али тражите институционално – поручио је председник градског парламента Здравко Јелушић.

Он је, као пример, навео младе из ОПЕНС-а, објашњавајући да су веру у припремање Новог Сада за Омладинску престоницу Европе пренели на оне који су одлуку о томе доносили.15-12-18-2

– У својим визијама будите “дрски” да тражите подршку, а имате идеалу прилику јер смо Омладинска престоница Европе, а ОПЕНС ће подржати добре идеје. Дајте визије како да овај град сутра буде боље место за живот него данас. Јер ми се трудимо да данас буде боље него јуче, али будућност је ваша – казао је Јелушић.

Председник привредне коморе Војводине Бошко Вучуревић подсетио је да Привредна комора место окупљања привредника и привредних збивања.

– Ми настојимо да у то место окупљања привредника укључимо што је више могуће младих. Да њихову енергију, пројекте и знање имплементирамо у привредна збивања, да створимо амбијент у којем ће млади, са својим пројектима, бити добродошли – појаснио је Вучуревић.15-12-18-3

Сања Атанацковић испред Канцеларије Владе Републике Србије за сарадњу са организацијама цивилног друштва истакла је да цивилно друштво треба активно да учествује у креирању процеса доношења политика.

– Наш циљ је успостављање системског дијалога и унапређења сарадње са организацијама цивилног друшва и јавне управе. Ово је идеална прилика да се на једном место окупе организације цивилног друштва и донатори, представници управа, да се успоставе партнерства за наредне пројекте. Значај организације цивилног друштва управо је у томе да морају бити партнер Влади у реформским процесима и у процесима ширења демократије – прецизирала је Атанацковић.15-12-18-4

Програмска координаторка ОПЕНС-а Александра Илијин објаснила је да је идеја првог конгреса повезивање организација за младе, невладини и цивилни сектор са различитим компанијама и донаторима који раде у Србији.

– Циљ је да они који нису користили услуге донатора почну да размишљају у том правцу, али и да учесници науче вештине како да дођу до средстава – рекла је Илијин.

Конгрес је превасходно намењен организацијама за младе и институцијама које се баве младима, а кроз сесије и панела донатори и стручњаци ће учесницима делити потребне информације.