Grad Novi Sad dobitnik je drugog mesta Godišnje nagrade za opštinu/grad jednakih mogućnosti, koja se dodeljuje u cilju promovisanja i jačanja ravnopravnosti na svim poljima i stvaranja boljih i pravednijih uslova za život svih građana i građanki u lokalnim zajednicama.21-12-18-1

Priznanje je dodeljeno na današnjoj svečanosti Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, kao državne institucije koja je ustanovila ovo visoko priznanje iz oblasti ljudskih prava. U ime Grada Novog Sada nagradu je primio predsednik novosadske Skupštine Zdravko Jelušić, koji je prisutnima pročitao pismo gradonačelnika Novog Sad Miloša Vučevića, a u kojem se navodi da ovu “nagradu građani Novog Sada doživaljavaju kao najbolje priznanje za sve konkretne aktivnosti, sve realizovane projekte i sveobuhvatna nastojanja usmerena ka stvaranju boljih, pravednijih, ravnopravnijih i, pre svega, humanijih uslova za život svih naših sugrađana”.

Predsednik Skuštine grada Zdravko Jelušić poručio je prilikom preuzimanja nagrade da je prima “u ime građana Novog Sada i gradonačelnika”.21-12-18-2

– Sigurno je da pojedinac može da učini mnogo, ali tu su na kraju građani koji su zaslužili priznanje. Nagrade smo zaslužili i od drugih autoriteta, koji su nam dodeli da budemo Omladinska prestonica Evrope i Eropska prestonica kulture, ali ova nagrada nam daje veliku obavezu da ono što smo postigli dalje radimo još bolje. Sve ovo bi bilo teško da Novi Sad ne vodi čovek na način da se svim građanima omogućava da uživaju u jednakim šansama – kazao je Jelušić.

Prvo mesto pripalo je opštini Gadžin Han, treće opštini Svrljig, a ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić istakao je da je obaveza svih jednica lokalne samouprave da obezbeđuju ravnopravnost i daju jednake mogućnosti svakome.21-12-18-3

– Dobar rezultat se prepoznaje, ali je sama nagrada podsticaj za sve da nastave sa takvim radom, a nekima i da počnu sa takvim radom. Nagrađeni su primer ostalima kako se boriti protiv diskriminacije i budu tolerantniji na različitosti – zaključio je Ružić.

Ustanovljenje i dodelu nagrade pomogla je Kraljevina Norveška, a ambasador Norveške u Srbiji Arne Sanes Bjornstad podvukao je da je borba protiv diskriminacije vrlo važna.

– Svi moraju da uživaju ista prava, da uživaju ono što im društvo pruža. Borba protiv diskriminacije je stalan posao i investicija u društvo. Hvala Vladi Srbije i poverenici za zaštitu ravnopravnosti što učestvuje u ovakvom projektu i što ga obavljaju u saradnji sa lokalnom samoupravom, jer je to jedini način kako to treba činiti – objasnio je ambasador Kraljevine Norveške.

Godišnja nagrada za opštinu/grad jednakih mogućnosti dodeljuje se prvi put, a priznanje je ustanovila Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, u čijem je mandatu unapređenje ravnopravnosti u svim društvenim odnosima i zaštita od diskriminacije svih društvenih grupa.21-12-18-4

– Svi građani i građanke su pred zakonom jednaki, a diskirminacije je zabranjena po svakom osnovu. Naš zadatak je prilično izazovan. Mi moramo unapređivati ravnopravnost na svim nivoima i u tom poslu sarađujemo sa svim relevantnim društvenim akterima, između ostalog i sa jednicama lokalne samouprave – rekla je Janković.

U konkurenciji za nagradu našlo se 74 opštine/gradova Srbije, a članica žirija Sonja Liht poručila je da je na žiriju bila velika odgovornost ali i zadovoljstvo doneti odluku koje su se tri zajedice dokazale kao najveći borci za jednake mogućnosti, a protiv diskriminacije.

– Ova nagrada treb da podstakne i druge kako bi bili proglašeni za opštinu, odnosno grad jednakih mogućnosti. Proces smanjenja diskriminacije nije nimalo lak. Naročito u opštinama gde je siromaštvo veliko. Važno je da podstaknemo celu zemlju da učestvuje u borbi protiv diskriminacije – precizirala je Sonja Liht.

Nagrada je predviđena za sve lokalne samouprave u Srbiji, a pobednik se proglašava na konferenciji u decembru, mesecu kada se obeležava Međunarodni dan ljudskih prava. Priznanje će se dodeljivati svake godine, a laureat će dobiti nagradu, poseban Logo ravnopravnosti koji će koristiti do izbora sledećeg pobednika i biće promovisan kao primer najbolje prakse u našoj zemlji i Evropi, kroz evropsku Mrežu tela za ravnopravnost EKVINET-u.