Reprezentativac Srbije u fudbalu, igrač Ajaksa iz Amsterdama i nekadašnji fudbaler FK Vojvodina Dušan Tadić predložen je za dobitnika Februarske nagrade za 2018. godinu, jednoglasno je odlučeno na današnjoj sednici Komisije za obeležavanje praznika, dodelu priznanja i međugradsku saradnju u zemlji i inostranstvu. Predlog da Dušan Tadić dobije Februarsku nagradu biće upućen Skupštini Grada Novog Sada, a konačnu reč daće odbornici i odbornice Skupštine grada na svečanoj sednici gradskog parlamenta. Pored nagrade, golubice, na današnjoj sednici predloženo je da novačni deo Februarske nagrade iznosi 130 hiljada dinara.

Inicijativu da visoko gradsko priznanje dobije reprezentativac Srbije podneo je njegov nekadašnji klub FK Vojvodina, a u obrazloženju je navedeno da je Tadić prošao kroz kompletnu nadaleko poznato Omladinsku školu FK Vojvodine, da je nastupao za velike evropske fudbalske klubove, ali i da je standardni reprezentativac Srbije od 2008. godine i jedan od najistaknutijih i najzaslužnijih igrača reprezentacije, sa kojom je izborio plasman na Mundijal u Rusiji prošle godine. Kako je navedeno, Dušan Tadić nikad ne zaboravlja grad i klub iz kojih je krenuo u osvajanje fudbalske planete, posebno ističući rad Omladinske škole FK Vojvodina, koja je sinonim za rad sa mlađim naraštajem. Promoviše našu školu širom Evrope i doprinosi njenom ugledu na svim meridijanima, samim tim šireći ugled Grada Novog Sada, AP Vojvodine i Republike Srbije, kaže se u inicijativi.

Pre utvrđenog predloga za dodelu Februarske nagrade, Komisija za obeležavanje praznika, dodelu priznanja i međugradsku saradnju u zemlji i inostranstvu utvrdila je listu kandidata. Komisiji je upućeno pet inicijativa, od kojih je za dve utvrđeno da nisu podnete u skladu sa Odlukom o Februarskoj nagradi. Komisija je razmatrala inicijative da visoko gradsko priznanje, pored Dušana Tadića, dobije magistar književnih nauka i publicista Boško Brzić, odnosno kustoskinja Jelena Dobrović Bojanović. Inicijativa da Februarsku nagradu dobije knjižara “Bulevar books” nije uzeta u razmatranje, jer se visoko gradsko priznanje dodeljuje građanima, a ne organizacijama, a druga inicijativa je odbačena jer takođe nije u skladu sa Odlukom o dodeli Februarske nagrade.

Februarska nagrada dodeljuje se kao društveno priznanje za najznačajnija dela i dostignuća građana Novog Sada koja su u duhu negovanja slobodarske tradicije Grada i jedinstva svih njegovih građana. Ovo priznanje Skupština grada dodeljuje građaninu za objedinjene napore koji su u duhu slobodarskih tradicija Grada, negovanja međuljudske tolerancije i jedinstva svih njegovih građana za aktivnosti i dela koja afirmišu ime i tradiciju, slavu i renome Grada Novog Sada, doprinos u kulturi, umetnosti, književnim delima, izučavanju istorijske građe i naučno istraživačke delatnosti u celini i istaknutom angažmanu u humanitarnim, socijalnim i zdravstvenim oblastima, a povodom Dana Grada – 1. februara, dana kada je 1748. godine Novi Sad proglašen slobodnim kraljevskim gradom.