Репрезентативац Србије у фудбалу, играч Ајакса из Амстердама и некадашњи фудбалер ФК Војводина Душан Тадић предложен је за добитника Фебруарске награде за 2018. годину, једногласно је одлучено на данашњој седници Комисије за обележавање празника, доделу признања и међуградску сарадњу у земљи и иностранству. Предлог да Душан Тадић добије Фебруарску награду биће упућен Скупштини Града Новог Сада, а коначну реч даће одборници и одборнице Скупштине града на свечаној седници градског парламента. Поред награде, голубице, на данашњој седници предложено је да новачни део Фебруарске награде износи 130 хиљада динара.

Иницијативу да високо градско признање добије репрезентативац Србије поднео је његов некадашњи клуб ФК Војводина, а у образложењу је наведено да је Тадић прошао кроз комплетну надалеко познато Омладинску школу ФК Војводине, да је наступао за велике европске фудбалске клубове, али и да је стандардни репрезентативац Србије од 2008. године и један од најистакнутијих и најзаслужнијих играча репрезентације, са којом је изборио пласман на Мундијал у Русији прошле године. Како је наведено, Душан Тадић никад не заборавља град и клуб из којих је кренуо у освајање фудбалске планете, посебно истичући рад Омладинске школе ФК Војводина, која је синоним за рад са млађим нараштајем. Промовише нашу школу широм Европе и доприноси њеном угледу на свим меридијанима, самим тим ширећи углед Града Новог Сада, АП Војводине и Републике Србије, каже се у иницијативи.

Пре утврђеног предлога за доделу Фебруарске награде, Комисија за обележавање празника, доделу признања и међуградску сарадњу у земљи и иностранству утврдила је листу кандидата. Комисији je упућено пет иницијатива, од којих је за две утврђено да нису поднете у складу са Одлуком о Фебруарској награди. Комисија је разматрала иницијативе да високо градско признање, поред Душана Тадића, добије магистар књижевних наука и публициста Бошко Брзић, односно кустоскиња Јелена Добровић Бојановић. Иницијатива да Фебруарску награду добије књижара “Булевар books” није узета у разматрање, јер се високо градско признање додељује грађанима, а не организацијама, а друга иницијатива је одбачена јер такође није у складу са Одлуком о додели Фебруарске награде.

Фебруарска награда додељује се као друштвено признање за најзначајнија дела и достигнућа грађана Новог Сада која су у духу неговања слободарске традиције Града и јединства свих његових грађана. Ово признање Скупштина града додељује грађанину за обједињене напоре који су у духу слободарских традиција Града, неговања међуљудске толеранције и јединства свих његових грађана за активности и дела која афирмишу име и традицију, славу и реноме Града Новог Сада, допринос у култури, уметности, књижевним делима, изучавању историјске грађе и научно истраживачке делатности у целини и истакнутом ангажману у хуманитарним, социјалним и здравственим областима, а поводом Дана Града – 1. фебруара, дана када је 1748. године Нови Сад проглашен слободним краљевским градом.