Fudbaler, reprezentativac Srbije, Dušan Tadić dobitnik je Februarske nagrade Grada Novog Sada za 2018. godinu, jednoglasno je odlučeno na današnjoj, svečanoj sednici Skupštine Grada Novog Sada.

Najviše gradsko priznanje dodeljeno je Dušanu Tadiću za ostvarene vrhunske sportske rezultate, kojima se pronosi slava Omladinske škole Fudbalskog kluba “Vojvodina” i afirmiše ugled Grada Novog Sada u svetu.22-01-19-1

Inicijativu da visoko gradsko priznanje dobije nekadašnji igrač FK “Vojvodine”, a trenutni fudbaler “Ajaksa” iz Amsterdama, podneo je fudbalski klub “Vojvodina”. Novčani deo nagrade iznosi 130 hiljada dinara.

Dušan Tadić je rođen 20. novembra 1988. godine u Bačkoj Topoli. Prve fudbalske korake je napravio u rodnom mestu u AIK-u, a od 2002. godine je član novosadske “Vojvodine” i kao talentovani fudbaler uspešno je savladao Omladinsku školu FK “Vojvodina”. Za seniorski tim “Vojvodine” je nastupao od sezone 2006/07, a u sezoni 2009/10 je postigao 11 golova i devet puta asistirao na 29 odigranih utakmica. U holandski klub “Groningen” prelazi 2010. godine, gde nastavlja uspešnu fudbalsku karijeru. Tako je u sezoni 2010/11 sa 22 asistencije bio jedan od najboljih asistenata u Evropi. Njegova karijera beleži dalji uspon potpisivanjem trogodišnjeg ugovor sa FK “Tvente” 2012. godine, kada biva proglašen za najboljeg fudbalera Holandije. Fudbalsku karijeru 2014. godine je nastavio u engleskom premijerligašu “Sautemptonu”, gde beleži sjajne rezultate, a od 2018. godine Dušan Tadić uspešno igra za slavni “Ajaks” iz Amsterdama.22-01-19-2

Za fudbalsku reprezentaciju Srbije igra od 2008. godine, za koju je nastupio 61 put i postigao 20 golova. Posebno treba istaći njegov izuzetan doprinos kvalifikaciji reprezentacije Srbije na Svetsko prvenstvo u Rusiji prošle godine.

Februarska nagrada dodeljuje se kao društveno priznanje za najznačajnija dela i dostignuća građana Novog Sada koja su u duhu negovanja slobodarske tradicije Grada i jedinstva svih njegovih građana. Ovo priznanje Skupština grada dodeljuje građaninu za objedinjene napore koji su u duhu slobodarskih tradicija Grada, negovanja međuljudske tolerancije i jedinstva svih njegovih građana za aktivnosti i dela koja afirmišu ime i tradiciju, slavu i renome Grada Novog Sada, doprinos u kulturi, umetnosti, književnim delima, izučavanju istorijske građe i naučno istraživačke delatnosti u celini i istaknutom angažmanu u humanitarnim, socijalnim i zdravstvenim oblastima, a povodom Dana Grada – 1. februara, dana kada je 1748. godine Novi Sad proglašen slobodnim kraljevskim gradom.