Фудбалер, репрезентативац Србије, Душан Тадић добитник је Фебруарске награде Града Новог Сада за 2018. годину, једногласно је одлучено на данашњој, свечаној седници Скупштине Града Новог Сада.

Највише градско признање додељено је Душану Тадићу за остварене врхунске спортске резултате, којима се проноси слава Омладинске школе Фудбалског клуба “Војводина” и афирмише углед Града Новог Сада у свету.22-01-19-1

Иницијативу да високо градско признање добије некадашњи играч ФК “Војводине”, а тренутни фудбалер “Ајакса” из Амстердама, поднео је фудбалски клуб “Војводина”. Новчани део награде износи 130 хиљада динара.

Душан Тадић је рођен 20. новембра 1988. године у Бачкој Тополи. Прве фудбалске кораке је направио у родном месту у АИК-у, а од 2002. године је члан новосадске “Војводине” и као талентовани фудбалер успешно је савладао Омладинску школу ФК “Војводина”. За сениорски тим “Војводине” је наступао од сезоне 2006/07, а у сезони 2009/10 је постигао 11 голова и девет пута асистирао на 29 одиграних утакмица. У холандски клуб “Гронинген” прелази 2010. године, где наставља успешну фудбалску каријеру. Тако је у сезони 2010/11 са 22 асистенције био један од најбољих асистената у Европи. Његова каријера бележи даљи успон потписивањем трогодишњег уговор са ФК “Твенте” 2012. године, када бива проглашен за најбољег фудбалера Холандије. Фудбалску каријеру 2014. године је наставио у енглеском премијерлигашу “Саутемптону”, где бележи сјајне резултате, а од 2018. године Душан Тадић успешно игра за славни “Ајакс” из Амстердама.22-01-19-2

За фудбалску репрезентацију Србије игра од 2008. године, за коју је наступио 61 пут и постигао 20 голова. Посебно треба истаћи његов изузетан допринос квалификацији репрезентације Србије на Светско првенство у Русији прошле године.

Фебруарска награда додељује се као друштвено признање за најзначајнија дела и достигнућа грађана Новог Сада која су у духу неговања слободарске традиције Града и јединства свих његових грађана. Ово признање Скупштина града додељује грађанину за обједињене напоре који су у духу слободарских традиција Града, неговања међуљудске толеранције и јединства свих његових грађана за активности и дела која афирмишу име и традицију, славу и реноме Града Новог Сада, допринос у култури, уметности, књижевним делима, изучавању историјске грађе и научно истраживачке делатности у целини и истакнутом ангажману у хуманитарним, социјалним и здравственим областима, а поводом Дана Града – 1. фебруара, дана када је 1748. године Нови Сад проглашен слободним краљевским градом.