Омладинска престоница Европе Нови Сад 2019. представљена је вечерас у Београду амбасадорима 20-ак земаља Европе и света, као и високим представницима републичких, покрајински и локалних институција и установа.21-02-19-1

Промоција је уприличена на дан отварања Сајма туризма у Београду, а на свечаности у кући краља Петра I званицама се обратио председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић, који је присутнима пожелео добродошлицу “на вече Новог Сада у Београду”.

– Желим да се захвалим овим младим људима који су учинили све да у новембру 2016. године добијемо титулу Омладинске престонице Европе. Желим да нагласим да годину дана раније нисмо успели у томе, али се упорност увек исплати и верујем да ће млади људи из тога извући поруку за будућност. Упорност се увек исплати и ми смо постали оно што јесмо: Омладинска престоница Европе – поручио је председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић.21-02-19-2

Он је прецизирао да је добијањем престижне титуле Нови Сад постао светионик младости Европе.

– То је прилика да млади људи у Србији покажу и докажу да су равноправни са својим вршњацима у Европи, који ће градити Европу будућности. Сигуран сам да ће младост Србије у томе узети врло озбиљно учешће – казао је Јелушић.

Он је подсетио да је на последњој седници градског парламента усвојен Локални акциони план за младе до 2022. године, нагласивши да је Локални акциони план рађен од стране младих људи, “од оних који ће имати обавезу и да га спроводе”.

– То јесте прилика да се млади на прави начин укључују у своју и будућност свога града – устврдио је председник новосадске Скупштине Здравко Јелушић.

Координатор ОПЕНС-а 2019. Вукашин Гроздановић истакао је да је ОПЕНС до ове године остварио много различитих партнерстава, реализујући много пројеката и активности.21-02-19-3

– Више од 75.000 младих из читаве Европе и света учествовало је у нашим програмима током прошле године. Преко две хиљаде активности реализовали смо са нашим партнерима из читаве Европе и света. Циљ нам је да са својим активностима дођемо до бројке од пола милиона младих из Европе и света који ће бити укључени у наше активности. Зато вас позивам да и ове године заједно радимо, да сарађујемо, да проверите наша отворена врата – закључио је Гроздановић.